logo-vlag-horizontaal
 

 
 
 
 
hoofdfoto-website

Archief 2016-2020

28 september 2020

Nederlandse Kampioenschappen in de Tirion-21 klasse

In de week voor het evenement (26 en 27 september 2020) kijk ik regelmatig op Windfinder. Woensdag of donderdag slaap ik die nacht slecht, er wordt windkracht 6-8 voorspeld voor zaterdag.

Uit ervaring weet ik inmiddels dat voorspellingen en de werkelijkheid op de Langweerder Wielen twee geheel verschillende dingen zijn. In de dagen erna wordt de voorspelling steeds bijgesteld en lijken de vooruitzichten beter te worden.

Uiteindelijk op zaterdagmorgen, als we om 10 uur willen beginnen staat er geen streep wind. De schoepen van mijn windmeter draaien niet eens. Bij het palaver om 08:30 uur had ik al geconstateerd dat we waarschijnlijk eerst wel op wind zouden moeten gaan wachten en dus besloot ik de uitstelvlag bij Restaurant Helder op het terras te hijsen. (Na het strijken van deze vlag konden we dan met 30 minuten beginnen met de wedstrijd)

Alle zeilers hadden na een uurtje op de wal bedacht dat varen een beter alternatief was dan lijdzaam af te wachten. Na verloop van tijd waren alle 15 Tirions op de Langweerder Wielen aan het ronddobberen c.q. aangedreven door de willekeurige windvlaagjes in allerlei richtingen het meer aan het verkennen.

Tegen elf uur, ook omdat alle Tirions al op het water zijn stuur ik één van de alu’s naar Restaurant Helder om de uitstelvlag op te halen. Wel een beetje theoretisch uiteraard, de zeilers zien en horen niets omdat ze niet meer bij het Restaurant zijn!

Enfin, als er iets wind lijkt te komen gaat om 11:50 de oranje vlag omhoog en kunnen de we eerste wedstrijd om 12 uur laten beginnen. De eerste drie kwartier van de wedstrijd lijkt de wind aardig constant maar daarna zakt de windmeter toch wel beangstigend. Even denk ik dat we twee of drie gefinishte boten kunnen noteren en de rest als Did Not Finish (DNF) moeten noteren maar gelukkig komen alle boten toch nog binnen 20 minuten na de eerste over de finish behoudens 1 OCS die te vroeg was gestart.

Na deze wedstrijd gaan de zeilers terug naar de wal om te lunchen en wij blijven op het startschip

om te wachten op wind. De 2e start om 15:45 uur eindigt in een algemene terugroep en aansluitend om 15:50 uur kunnen we de 2e wedstrijd van start laten gaan. De wind blijft deze keer wel staan en om 16:50 uur kunnen we de 3e wedstrijd nog varen. Na deze dag met uiteindelijk nihil wind is 3 wedstrijden varen toch wel een klein wonder. Ik verwerkt de uitslagen en breng deze naar Restaurant Helder.

Zondagmorgen waait het nog stevig als in om 08:30 uur met de speedboot richting het palaver vaar. In de nacht is er nog veel wind overgetrokken en de restanten hiervan zullen gedurende de ochtend gaan afnemen.

2020-tirionVolgens de aankondiging en wedstrijdbepalingen was het plan om op zondag twee wedstrijden te varen maar alle zeilers willen graag de gemiste wedstrijd van zaterdag alsnog op zondag varen. Het wordt een prachtige, zonnige ochtend. 10:00 uur starten we race 4 die eindigt in een algemene terugroep.

Voor de wedstrijd komt Tirion 12 achter het startschip liggen met een fok die niet meer vast zit aan de rolfok trommel. Wederom brengt mijn zakmes en de rommelbak redding. Met een polyester touwtje en tyraps komt het weer voor elkaar. Gedurende race 4 gaat het fout met Tirion 1, het grootzeil komt uit de giek-sleuf en even later ligt ook deze boot ter reparatie achter het startschip. Met dezelfde ingrediënten wordt de reparatie uitgevoerd. De schipper wordt met wat koeken weer op krachten gebracht en aansluitend worden de wedstrijden 5 en 6 nog de gerepareerde boot uitgezeild. Het is maar goed dat ik mijn lijnenvoorraad voor de wedstrijd nog had aangevuld.

Om 11:05 kunnen we race 5 starten en bij race 6 moeten we voor de start eerst de baan aanpassen. De wind is ca. 45 graden gedraaid en er drijven donkere wolken over de Wielen. Het is lastig om te beoordelen of de winddraaiing door deze regenwolken tijdelijk of blijvend van richting veranderd. Tijdens race 6 zitten er wel aanzienlijke draaiingen maar ik besluit verder niet in te grijpen.

Tegen één uur zijn we klaar met de wedstrijden. Het protestcomité wordt opgeroepen want er zijn twee rode vlaggen bij de finish geconstateerd. Wij varen naar de haven en gaan de finishlijsten invoeren.

Aansluitend vertrekken we met laptop en printer naar Helder om het resultaat van de protesten af te wachten. Nadat de jury zijn werk heeft gedaan kunnen we nog een dsq verwerken en dan volgt de prijsuitreiking.

Niet verwacht maar uiteindelijk toch nog een prachtig weekend geworden en alle wedstrijden kunnen varen. Dank aan alle vrijwilligers en zeker ook aan de gezellige Tirion-klasse. Na de persconferentie met betrekking tot de covid-19 toestanden die ik zojuist (28-09) op de TV zag lijkt het erop dat dit de laatste wedstrijd van 2020 voor de KWV Langweer en misschien ook wel voor de Tirions is geweest.

Jan Spijkerman vanaf het startschip.

8 september 2020

Nederlands Kampioenschap Twaalfvoetsjollen 2020

2020-twaalfvoetsjollenDit jaar is alles anders. Door de covid-19 toestanden waren alle wedstrijden tot 1 september uitgesteld die vergunning plichtig waren. Elk nadeel heeft ook z’n voordeel en dus heb ik dit jaar vaker als gewoonlijk kunnen varen met de eigen Valk.

Enfin, na het verschuiven van het NK met twee weken kunnen we op 4 september beginnen met de eerste zeilwedstrijd van dit jaar. Dat is op zich natuurlijk best wel spannend omdat alle spullen en apparatuur bijna een jaar in de loods heeft gestaan.

Daar krijgen we al meteen bij het uitvaren van de haven al een voorproefje van. De spudpaal van het startschip besluit om ons geheel onverwacht voor paal te laten liggen. Al varende valt de spudpaal ineens naar beneden en kunnen we geen kant meer uit. Gelukkig is Marcel nog aanwezig en met behulp van een keukentrapje en wat spanbanden weet hij de paal weer uit de blubber te krijgen.

Zo kan het startschip in elk geval naar de haven varen. Daar word later de spudpaal met de heftruck omhoog getrokken zodat de borgpen er in kan. Bij het palaver bij het slechtweergebouwtje probeer ik uit te vinden hoe lang reparatie gaat duren, maar daar valt op dat moment nog weinig over te zeggen.

Ik besluit dat we dan eerst maar met een uur uitstel moeten beginnen en hijs de betreffende vlaggen. Als ik na het palaver weer terugvaar naar de KWVL haven komt het startschip me al tegemoet varen. Als ik dat had kunnen weten dan hadden we niet hoeven uit te stellen.

Enfin, op één paal liggende (gelukkig aan de goede kant van het startschip) kunnen we om half twaalf de eerste wedstrijd starten.

Vooraf had ik bedacht om direct met de U vlag te beginnen. Later begreep ik dat niemand dit had verwacht. Het is gebruikelijk om eerst met de P-vlag te beginnen en als het starten dan niet goed gaat wordt er dan pas met een u-vlag gestart.

Bij het palaver van zaterdag heb ik voor de mensen die nog nooit een u-vlag gezien hadden eerst maar eens uitgelegd hoe dat werkt met de driehoek en het 1-minuut sein. De wind is vrijdag zo’n drie á vier beaufort en met drie keer door de poort komen we ongeveer op de gewenste vaartijd van 45 minuten uit.

De volgende start volgt om 12:40 uur en de derde start om 15:00 uur eindigt in een algemene terugroep. Als de startlijn er niet goed in ligt denk ik dat de zeilers samen bedenken dat ze met velen over de lijn gaan varen.

Eigenlijk voel ik dat ook wel aankomen als de wind teveel draait op het moment van starten. Eigenlijk moet dat eindigen in uitstel en opnieuw beginnen maar het is altijd een afweging om door te gaan of de rattestaart te hijsen.

De vierde en laatste start van de dag om 16:10 uur gaat gelukkig wel weer goed en even na vijf uur kunnen we terug naar de wal voor een drankje bij tante Truus (in het slechtweergebouwtje nabij het strandje van Langweer.

Zaterdagmorgen, nadat we twee minuten onderweg zijn in de startprocedure komt er een enorme regenbui aan. Ik besluit uit te stellen en we zoeken met z’n allen voor zover mogelijk wat beschutting voor de bui die maar een minuut of zes/zeven blijkt te duren. Al met al starten we de geplande 10 uur wedstijd met 10 minuten vertraging. ‘

In overleg met het bestuur varen we zaterdag drie van de vijf geplande wedstrijden zodat de zeilers tegen 15:00 uur klaar zijn. Met windkracht 4-5 en vlagen 6 vinden de meeste zeilers dat ook wel ok. Ook zijn er een aantal deelnemers die teleurgesteld zijn dat we geen 5 potjes varen.

Zondag als we willen beginnen blijkt één van de beide alu’s benzine te lekken en dus wordt er een oplossing gezocht met de sloep van één van de comité leden. Zo wordt het wel een improvisatie weekend!

Zon en regen wisselen elkaar af maar gelukkig is de wind voldoende maar niet te veel (2 á 3 beaufort). We moeten een paar keer uitstellen om de baan aan te passen aan de draaiende windrichting.

Om 12:40 uur kunnen we de 10e wedstrijd van het weekend starten. De prijsuitreiking volgt om ca. 15:00 uur en Arjen Kort en Hella Foekema worden Kampioen in de jol die zijn pake had opgeknapt.

Jan Spijkerman vanaf het startschip.

18 december 2019

ALV KNWV

Geachte KWVL leden ,

De ALV van Watersportverbond leverde een ouderwets geruzie op. Na opening door de voorzitter kreeg meteen de Controle Commissie het woord. De afgevaardigde deelde mede, dat de CC de stukken veel te laat had gekregen, dit, na uitdrukkelijk aandringen, en dat de CC er nu mee ophield.

De Voorzitter wilde verder met de agenda, maar nu nam Loosdrecht het woord , namens de G 6 ! Hij wilde ag.pnt. 6 naar voren gehaald, jaarplan en begroting. Dat gebeurde, en tot 12.30 werd er gebakkeleid over licenties, een hoofdsponsor e.d.

Na de pauze een veel te korte herdenking van overleden leden, die veel voor het Verbond hebben gedaan ( oa Reinard Mulder ). Daarna verdere discussie, de agenda werd toch nog afgewerkt, jaarplan en begroting werden verschoven naar een latere, in te lassen ALV ( Johan ! ), maar tot mijn enorme verbazing, zonder discussie, met een enkele tegenstem, werd de contributie verhoging, altijd een zeurpunt ( in KWVL ogen ) daarna alsnog geaccordeerd!

Kort commentaar.

Tussen bestuur en ALV zitten twee organen: de formeel ingestelde CC, na het debacle met ”Schipper M/V””  ( een miljoenen verlies ), ong. 10 jaar geleden tot stand gekomen en een zelfbenoemd clubje vriendjes. de G 6, De grote 6, (Kaag, Loosdrecht, Brasem, KWS (Sneek), de Maas en Muiden. Vooral die laatste club opereert informeel, maar heeft extreme invloed, terwijl ze maar 10% van de leden vertegenwoordigen.

Vlak voor ik dit tikte, sprak ik uitgebreid een ( oud lid ) van de CC, zeer verhelderend.

Uw voorzitter, J. Michiel Alma

30 oktober 2019

Verslag Hein Ruyten Trofee 2019

Dit jaar voor de 8e keer worden deze wedstrijden gehouden op de Langweerder Wielen.

Ik meen twee jaar geleden maar misschien was het ook wel vorig jaar dat de windmeter van de steiger werd geblazen. Toen konden we op zondag niet varen vanwege te veel wind.

KWV Langweer het weerDe voorspellingen in de week voor het evenement beloven nog niet veel goeds. Zaterdag, als ik naar Langweer vertrek, hoor ik de wind al gieren door het raampje van de douche. Op windguru staat een wind van 5 Bft met vlagen tot 8 Bft als voorspelling. Ik overleg met de Yngling club en raadpleeg ook Vincent die daar ook heel goed wat van kan zeggen.

In overleg besluiten we dat het niet verantwoord is om te gaan varen. De zeilers gaan wel te alvast de ynglings te water laten en worden door ons met de alu’s naar de oude haven van Langweer gesleept. Hierna gaan de zeilers voor een stuk theorie naar De Tapperij en daarna naar Sneek, de golfbaan en ik dacht Ameland!

Omdat we zaterdag niet kunnen varen besluiten we al wel tijdens het palaver om zondag een uur eerder te beginnen. Zo kunnen we nog een beetje van de niet gezeilde wedstrijden goed maken.

Zondagmorgen zoeken we een plekje op de nagenoeg verlaten Langweerder Wielen. De wind is West en dus kunnen we er een mooie baan inleggen. De eerste wedstrijd beginnen we met bord 3, dat wil zeggen dat de zeilers drie maal door de poort moeten varen alvorens ze kunnen gaan finishen.

De eerste wedstrijd duurt ongeveer 35 tot 45 minuten en alle volgende wedstrijden gaan we verder met 2x door de poort en dan finishen. Daarmee zijn de wedstrijden zo rond een half uur afgelopen. Na het finishen van de laatste boot starten we de daarop volgende wedstrijd binnen 5 minuten.

Dat is wel extra vermoeiend voor de zeilers die als laatste binnen komen, ze kunnen amper bijkomen en moeten dan al weer aan de bak. Enfin, zo lukt het om op zondag 7 wedstrijden te varen. Na de 3e wedstrijd is de wind al weer aan het toenemen en gelukkig gaan er geen boten om. Later hoorde ik dat er toch één of meer zeilers hadden geprobeerd om te gaan zwemmen! Brrrrrrr… koud hoor.

Als we tegen 14:15 naar de haven vertrekken zijn alle uitslagen al gecontroleerd in ingevoerd. Dat is fijn, zo kunnen we rustig de wedstrijdspullen voor de laatste keer dit jaar opruimen.

De Yngling club heeft zelfs de plaatselijke snackbar uitgenodigd en dus kunnen we even lekker een patatje, kroket of frikandel nuttigen. Vier uur sluiten we dan af met de prijsuitreiking.

Met een goed gevoel kunnen we dit jaar dan qua wedstrijden afsluiten. De winter mag komen.

Alle vrijwilligers en overige betrokkenen bedankt voor dit mooie jaar, de gezelligheid en de vriendschap die volgens mij steeds hechter word.

Jan Spijkerman vanaf het startschip (en bij deze wedstrijden ook het finishschip!)

25 oktober 2019

Nominatie

Geachte Leden,

De jongste dochter van ons voormalige bestuurslid Jan IJben, Marissa, is genomineerd voor jeugd zeilster van het jaar. Zij werd bij de wereldkampioenschappen 4e in de Laser Radial.

Het bestuur heeft haar, mede namens U, van harte gefeliciteerd. Haar ouders, Marlies en Jan, zijn lid van onze vereniging.

met herfstige zeilersgroet , Michiel Alma

KWVL

15 oktober 2019

Verlag Nederlandse Zeilschool Kampioenschappen 2019

Dit jaar voor de 26e keer kampioenschappen. Het kost dit jaar wat meer moeite om de deelnemers te bewegen om zich op te geven. Het blijkt iedere keer een uitdaging voor de zeilscholen om genoeg instructeurs te vinden die zin en tijd hebben om het tweede weekend in oktober naar Langweer te komen. Vorig jaar nog 14, maar dit jaar nog maar 9 teams die meedoen.

Tijdens het weekend hebben we het erover en les geven of krijgen in een kielboot is op de zeilscholen iets was steeds minder voorkomt. Vaak wordt er gevaren in één of tweemans zwaardboten en de instructeurs varen er met bootjes met buitenboord motor achteraan of omheen.

Dat blijkt ook wel als mij dit jaar de vraag wordt gesteld of we de zeilschool kampioenschappen ook niet met Vago’s kunnen gaan varen. Iets om te proberen dus gaan twee enthousiaste instructrices er mee aan de slag. In de uitnodigingsmail van het NZK geeft ik aan dat we graag dit jaar hiermee op proef in een klein veld willen gaan proefvaren. Uiteindelijk blijkt dit niet te gaan lukken en komen er dus geen Vago’s naar Langweer.

Zaterdag om half acht, als we in de haven aankomen is het nog maar net aan licht. Het startschip ligt al weer klaar en Marcel heeft zelfs de boeien al op het schip klaargelegd. Dat is natuurlijk heel prettig.

10 voor half tien gaat de oranje vlag omhoog. Voor die tijd ben ik naar De Drie Zwaantjes vertrokken om het palaver te houden. Spreken voor een groep is voor mij een lastig iets. In mijn fantasie kan ik dat heel goed en een grapje tussendoor is ook geen enkel probleem. De werkelijkheid is echter anders. Na een aantal nuttige mededelingen loop ik vast in wat ik ook al weer wilde zeggen.

Opschrijven en van een briefje voorlezen is nou ook niet mijn ideaalbeeld van een motiverende spreker. Aan het eind van de dag als ik naar huis rij bedenk ik dat ik me niet eens heb voorgesteld!

Enfin, na het palaver op zaterdag vertrek ik richting startschip. De baan ligt er al in en we kunnen dus mooi beginnen. Na de eerste volgt aansluitend de tweede wedstrijd. Het is en blijft lastig om de wind in te schatten en te bepalen of er nu één, twee of drie rondjes gevaren moeten gaan worden. Gelukkig zijn de inschattingen goed en na ongeveer 5 kwartier kunnen we beginnen met finishen.

Tussen de middag eten we in De Drie Zwaantjes en komen weer wat op temperatuur. Vanmorgen regende het eerst en op het startschip is het maar koud als je alleen maar op één plek staat. De voorspellingen voor morgen zijn een stuk florissanter met 20 graden verwacht!

Om half drie gaan we weer verder met de derde wedstrijd en bij het finishen worden wat rode protestvlaggen geconstateerd. Werk aan de winkel voor Jos en Eef. Met gezwinde spoed worden te protesten behandeld en verwerkt en ik kan de indeling in gold- en silverfleet gaan maken.

Na het eten (Indische rijsttafel) vertrekt ik naar huis. Op de terugweg radio Continu op de radio (mijn favoriete zender) en met een goed gevoel overdenk ik de dag en kom tot de conclusie dat de zeilschoolkampioenschappen heel speciaal zijn.

De volgende ochtend heb ik het sterke gevoel daar iets mee te moeten. Bij het palaver van de vrijwilligers vertel ik over het feit dat ik op 14 jarige leeftijd met Jos samen naar de zeilschool Blauwhûster Pollen ging waar Vincent Veeger les gaf. In één dag les van Vincent had ik meer geleerd als van alle andere instructeurs in de hele week. Omdat Vincent, Jos en ik nu 55 jaar na dato nog steeds samen in de zeilwereld optrekken maakt de zeilschoolkampioenschappen in elk geval voor mij toch een zeer memorabele belevenis. Vroeger had ik heimwee naar de zeilschool en nu heb ik dat gevoel in gematigde vorm op zondagavond ook als ik weer huiswaarts keer na de wedstrijden.

Op het aansluitende palaver in De Drie Zwaantjes vertel ik dit verhaal aan de deelnemers die met een fijn applaus reageren als ik mijn verhaal afsluit. Open praten over je gevoel is denk ik het geheim om in contact te komen met de toehoorders. Later krijg ik van verschillende mensen een goed gevoel terug en ik ga deze keer nog veel blijer naar huis als gewoonlijk.

Na dit verhaal gaan we zondag nog twee wedstrijden varen. De voorspelde Zuidwind blijkt op de Langweerder Wielen bijna oost te staan. De eerste wedstrijd kunnen we gelukkig uitvaren maar daarna draait de wind toch richting Zuidoost. We verplaatsen de baan en varen de laatste wedstijd van het weekend. Ook bij deze finish zijn er weer rode vlaggen en de protestcommissie doet adequaat zijn werk. Geheel volgend planning volgt om half vier de prijsuitreiking.

2019-nzkMet dank aan alle betrokkenen voor het steeds leuker wordende NZK.

Graag tot volgend jaar. Jan Spijkerman vanaf het startschip.

1 oktober 2019

Wedstrijdverslag NK Tirion 2019

Het verkeerde weekend uitgekozen, dat is wat ik denk als ik in de week voor het evenement de weersvoorspellingen mag geloven. Veel wind, regen en zondag al helemaal een dag om niet op het water te zijn. Rukwinden met zelfs de OW vlag op de weerkaart!

Met 15 inschrijvingen en 14 deelnemende Tirions gaan we het toch gewoon doen.

Bij het palaver op zaterdagmorgen besluiten we om geen twee maar drie wedstrijden voor de lunch te varen. Deze wedstrijden gaan we lekker compact houden, het streven is om circa drie kwartier te varen. Gezien de weersvoorspellingen met toenemende wind denken we daarmee de naderende storm voor te zijn.

Omdat er bij een Nederlands Kampioenschap ten minste vier wedstrijden moeten worden gevaren om de medailles en het blauwe lint te mogen uitreiken is dat in elk geval een stok achter de deur.

Als we nu op zaterdag drie wedstrijden kunnen varen dan hopen we zondag in elk geval nog een wedstrijd te kunnen doen. Daarmee is het NK in elk geval geldig. Zo gezegd, zo gedaan.

We beginnen zaterdag om 10 uur met de eerste wedstrijd en varen deze op een op- en neer baan met aan de bovenzijde een bovenboei en spreader en aan de onderzijde een poort. Met twee keer door de poort zijn de zeilers per ronde een kwartier onderweg en dus gaan we de boten met de alu finishen bij de bovenboei. Gemiddeld heeft de eerste wedstrijd dan 40 minuten geduurd.

Na de laatste finish racen we weer terug naar het startschip en met het hijsen van de oranje vlag beginnen we aansluitend meteen weer met de volgende startprocedure. Ook de tweede wedstrijd gaat nog redelijk. De wind begint al wat toe te nemen en vooral de vlagen en winddraaiingen zijn naar later blijkt zeer verraderlijk.

De Tirion is een drie mans/vrouws boot die voor de wind met spinaker gevaren wordt. Als je dan voor de wind vaart en de wind draait opeens 20 graden dan vaar je plotsklaps binnen de wind en krijg je ineens een Chinese gijp voor de kiezen.

Een klapgijp of Chinese gijp is het bij gijpen, vaak onverwacht, snel en met kracht overkomen van zeil, giek en schoot doordat het zeil aan loef staat en door de wind naar lij wordt gesmeten bij een binnen-de-windse koers. Over het algemeen komt een klapgijp voor, als er onbedoeld gegijpt wordt.

Bij de derde wedstrijd kunnen we vanaf het startschip meemaken hoe dat in zijn werk gaat. Twee boten gaan om en drie zeilers belanden in het water. Gelukkig varen Tinco, Okke en Peter stand-by en vissen de onfortuinlijke zwemmers snel weer uit het water.

Gezien deze ongewenste toestanden besluit ik de wedstrijd zo snel als mogelijk te finishen. Net op tijd kunnen we voor anker gaan en de blauwe vlag hijsen en een paar tellen later komt de Tirion 20 al over de lijn gescheurd.

Na deze finish gaan de zeilers naar de wal maar wij kijken op het startschip nog een half uurtje aan wat de wind gaat doen. Er komen al schuimstrepen op het water en de windmeter geeft pieken aan van boven de 30 knopen wind. In overleg neem ik het besluit dat we, mede ook gezien de weersvoorspellingen gaan stoppen voor vandaag.

Na de middag zitten we gezellig met een aantal zeilers in de botenloods, die speciaal voor en door de Tirion klasse met zeilen en vlaggetjes is gepavoiseerd. Aan het eind van de middag komt er een zwart busje met een zwarte locomotief voorrijden. Het ding heeft zelfs schoorstenen en een bak waar vuur uit komt. Hmmmmm, ziet er allemaal wel spannend uit.

Bij het wachten op de barbecue worden er allerlei denkbeeldige (inmiddels zoek geraakte prijzen) uitgereikt. Dat is eigenlijk wel handig, geen gesleep met prijzen en geen gegraveer. Dit speciaal om alle aanwezigen zoet te houden omdat de barbecue aanhanger Langweer in eerste instantie niet kon vinden!

Uiteindelijk smaakte het eten voortreffelijk en was het uitermate gezellig in de loods. Gezien de voorspellingen voor zondag besluiten we om in elk geval niet om op de geplande 10 uur maar om half tien te beginnen. Dit om weer de aantrekkende wind voor te blijven.

Dat pakt goed uit. Zondag de eerste wedstrijd verloopt voorspoedig, een van de zeilers komt met een noodgang over de lijn en ligt op het startsein compleet met zijn volledige boot boven de startlijn met als gevolg een individuele terugroep. De baan die er in ligt is een kortere versie van zaterdag omdat de wind nu nagenoeg zuid is geworden. De zeilers gaan bij deze baan drie keer door de poort (een rondje duurt nu ca. 10 minuten) en na die drie rondjes halen we de zeilers in het kommetje bij de molen er weer uit.

Het lukt zondag zelfs om een vijfde wedstrijd te varen (dat is goed, omdat er dan één aftrek mag plaats vinden) maar bij de start gaat er toch iets fout. Ik geef een individuele terugroep met de bijbehorende geluidseinen maar helaas gaat de algemene terugroep vlag omhoog. De startcomputer heeft het commando individueel echter uitgevoerd en gaat daarna op wachten. Gevolg is dat er ook geen signaal meer komt op vier minuten en nu is dus de hele procedure in de soep gelopen.

Er is gelukkig een oplossing, we hijsen de uitstelvlag en beginnen opnieuw. Met deze vertraging is alles weer op de rit en de deelnemers beginnen aan hun laatste wedstrijd van dit weekend.

Zonder noemenswaardige problemen (nou ja, behalve dan dat we met zijn allen zeiknat van de regen worden!) kunnen we deze race finishen. De uitslagen worden verwerkt en na een broodje met soep en veel lovende woorden voor het comité kunnen de prijzen worden uitgereikt.

Ik kijk terug op een heel mooi en gezellig weekend en bedank onze vrijwilligers weer voor de onmisbare hulp.

Jan Spijkerman vanaf het startschip.

16 september 2019

Wedstrijdverslag herfstwedstrijden Olympiajollen 2019 Langweer

Vorig najaar worden wij benaderd door de Watersportvereniging Goingarijp met de vraag de KWV Langweer ook een aantal vaste wedstrijden van hen zou willen overnemen.

Eén van deze evenementen zijn de herfstwedstrijden Olympiajollen. Een mooi evenement met gisteren en vandaag zo’n 34 boten aan de start.

Zaterdag, als we richting Langweer vertrekken zijn er gezien de weersberichten al de nodige uitroeptekens qua wind. Twijfelachtig of er überhaupt wel gezeild kan worden. Zaterdag bij het klaarmaken van het startschip waait het van geen meter. Je kunt je haar kammen en in de plooi leggen in het spiegelgladde water.

We beginnen eerst maar met vlag OW boven cijferwimpel 2 hetgeen betekent dat de geplande start met twee uur ten opzichte van de oorspronkelijke tijd zal worden uitgesteld. Dat betekent dat we de 1e start van zaterdag in elk geval verschuiven naar 13:00 uur. De voorspellingen van Windguru zijn dat er dan 3 á 4 knopen wind wordt voorspeld. Om half een hebben we weer overleg en besluiten dan het water op te gaan. We gaan het proberen, tenslotte zijn de zeilers ook gekomen om te zeilen.

Het lukt om de 1e wedstrijd te starten en met een kalm windje valt er in elk geval nog wat vooruit te komen. Aan het eind van deze wedstrijd zakt de wind er weer behoorlijk uit en is het maar de vraag of we nog kunnen finishen. Gelukkig loopt dat goed af en we krijgen alle zeilers over de lijn.

Aansluitend met de nodige boei verkassingen lukt het ook nog om wedstrijd 2 en 3 tot een goed einde te brengen. Later bij het invullen van de finish plaatsen blijkt dat één van de zeilers de ene wedstrijd 1e werd maar bij de volgende wedstrijd 32e! Na drie wedstrijden heeft de dan hoogst geklasseerde boot 26 punten op zijn naam. Dat geeft wel aan dat dit niet geheel gebruikelijk is.

Zondag gaat het een stuk beter, de wind is 3/4 tot 5 Bft in de vlagen en de dag ziet er meteen voor de zeilers veel uitdagender uit. We varen met de Sprint baan van de Valken, ik geloof ooit bedacht door mijn broer Jos, maar op verzoek van de zeilers gaan we de bovenboei over stuurboord ronden.

Voor de middagpauze varen we 2x een tweeronder, dat wil zeggen dat de zeilers 2x door de gate moeten varen en daarmee dus driemaal en kruisrak naar de bovenboei hebben. Gelukkig heb ik op het palaver daar helder over gecommuniceerd en in afwijking van eerdere wedstrijden gaat bij de olympiajollen alle goed. Iedereen vaar netjes 2x door de gate.

Tussen de eerste en tweede wedstrijd zijn er wat technische uitdagingen voor het wedstrijdcomité. De innerlimit mark (de startboei bij het startschip) gaat aan de tippel. Door het verdiepen van het meer zijn er plekken waar het gewicht de bodem kennelijk niet goed raakt. Enfin, Vincent weet daar raad mee en knoopt een extra lijn en extra gewicht aan de boei. Het gaat niet helemaal goed. Het zaakje gaat overboord maar de extra lijn en extra gewicht blijven achter in de boeienboot!!!!! Grrrr.

De knoop was kennelijk niet helemaal goed gelukt. Na de tweede poging lukt het wel om de boei goed in het water te krijgen maar dan, na een algemene terugroep is de wind gedraaid en moet het hele zaakje er eerst weer uit en iets verderop weer in. Dat kost al met al drie kwartier voordat we de tweede wedstrijd van zondag kunnen starten.

Hierna hebben we even lunchpauze en daarna gaan we weer snel door. We besluiten om er maar 1-ronders van te maken. Dan duren de wedstrijden gemiddeld ongeveer een half uur. Tegen half vier zijn we klaar en vertrekken richting de wal om de uitslagen te verwerken en de boel op te ruimen.

Half vijf volgt dan de prijsuitreiking in de loods. Al met al een mooi weekend met tevreden zeilers en comité.

Jan Spijkerman vanaf het startschip.

Eindstand

6 september 2019

Open zeilwedstrijden Koninklijke Watersport Vereniging Langweer

Verslag open zeilwedstrijden Koninklijke Watersport Vereniging Langweer.

Dit jaar varen we op de uitgebaggerde Langweerder Wielen en met de nieuwe banenkaarten. Er zijn wat foutjes uit de voorgaande banenkaarten gehaald en de nummering van de banen is wat mij betreft wat logischer geworden. Baan 1 is de Noord baan, baan 2 de Noordoost baan enzovoort.

De nieuwe blauwe boei 6A wordt dit jaar al meteen gebruikt. Ook voor het leggen van de boeien heb ik voor het eerst mijn GPS gebruikt om naar de juiste positie te varen. Dat is wel heel handig zo blijkt.

Zaterdag is er een mooi windje voorspeld, maar de werkelijkheid is toch weer anders. We moeten vaak de rattestaart hijsen en wisselen dan van positie op het meer en van baan. De morgenwedstrijd lukt nog net met net voldoende wind maar na de middag is de wind steeds aan het draaien.

Het weer is echter fantastisch, ik denk zo’n 27 á 28 graden, en de zon laat zich van zijn beste kant zien. De dames in de “meldkamer” kunnen het maar amper volhouden achter glas. Wij staan lekker op heb bovendek van het gehuurde startschip van Sloten terwijl het contra- en finish comité bij het pin-end van de startlijn de wacht houdt totdat alle boten –dit jaar 67 boten aan de start- zijn vertrokken. Na deze dag op het water hebben we allemaal weer een mooi bruin kleurtje opgelopen en zijn de vitamines C! of D! weer aangevuld.

Er is een mooi veld met 29 stuks Flitsen en 23 stuks 12 voets Jollen. Een aantal 12 voets Jollen zeilers heeft voor Langweer gekozen terwijl er in hetzelfde weekend ook Nederlandse Kampioenschappen werden verzeild op de Loosdrechtse Plassen. Volgend jaar zal het NK

12 voets Jollen op de Langweerder Wielen worden verzeild.

Zaterdag na de middag starten we volgens schema de BM-ers, de Bulthuisjollen en de GWS-en op baan 4 (de Zuidoost baan). De Flitsen en de 12 voets Jollen kunnen echter vanwege de steeds draaiende wind uiteindelijk, na een uur prutsen met boeien en startlijnen, eindelijk weg op baan 5 (de West baan). Tegen vijf uur finishen we de laatste boot en vertrekken richting de haven om de uitslagen te verwerken.

Zondag is het een stuk koeler, het scheelt wel 10 graden met zaterdag. Gelukkig is de wind op zondag wat stabieler en neemt gedurende de dag ook nog een beetje toe. Zondag varen we de West baan en dat blijft de hele dag zo. Vanuit de Flits C zeilers kwam de vraag waarom ik deze zeilers op zaterdag eerder van het water haalde terwijl dat kennelijk inmiddels veranderd was. Op zondag laat ik deze jonge zeilers/zeilsters dan ook gewoon meevaren met de rest. Rond de streeftijd van 1½ uur finishen we de morgen- en de middag wedstrijd terwijl ik live de uitslagen in mijn laptop verwerk.

Nadien hoeven we dan alleen nog maar deze ingevoerde gegevens te vergelijken met de uitslagen op papier. Dat scheelt nadien weer extra tijd.

Na het opruimen van de boeien en wedstrijdbenodigdheden en het op de trailer zetten van de boten door de zeilers kunnen we om half vijf beginnen met de prijsuitreiking. Deze keer buiten voor De Drie Zwaantjes.

Terug kijkend op weer een mooi weekend met wat mij betreft een te karig aantal deelnemers gaan we ons weer voorbereiden op de volgende 4 zeilweekenden die er nog aan zullen komen.

Met dank aan alle vrijwilligers en deelnemers die ook voor het voortbestaan van ons evenement zorgdragen zou ik zeggen, heel graag tot volgend jaar.

30 mei 2019

ALV van het Watersportverbond

Kort verslag van de ALV van het Watersportverbond .

Maandag de 27e mei was weer de bekende voorjaarsvergadering van het KNWV .

Ik kan dit keer kort zijn, de structuur die Jan Spijkerman vorige keer al hoorde, werd verder uitgewerkt. Er komen 4 (vier) platforms (motorboot, zeilen, kano en boardsports) en een 6-tal districten, en het zal U niet verbazen dat wij onder district Noord vallen. Linking Pin met het bestuur is Jan Stelwagen, secretaris bestuur KNWV, en dus tevens onze liaison met het bestuur. Dit was eigenlijk het voornaamste.

Pijnlijk voor mij/ons is het volgende. De familie Mulder heeft wel een overlijdensbericht van Reinard aan het KNWV gestuurd , maar dat is niet door het KNWV opgepakt . Hij is in de vergadering dus in het geheel niet herdacht.

Achteraf vind ik dat ik dat had moeten checken, maar dat heb ik niet gedaan, ik heb Reinard niet (meer) als KNWV-er mee gemaakt, terwijl hij in zijn actieve leven veel voor het Verbond heeft gedaan.

Ik heb meteen dinsdag Gonneke gebeld, en met haar afgesproken dat zij een volledige lijst zal maken met al Reinards werkzaamheden voor het Verbond. Dat zullen we na bespreking, en met een foto, en met een telefoontje, naar het Verbond sturen .

Nu werd alleen een belangrijke kano-mijnheer herdacht, met foto, en daar was zijn familie (en de Kano-ers) erg blij mee.

hartelijke groet , Michiel Alma

KNWV

29 mei 2019

NK sprint

45 Soeverein bij NK sprint

Na vorig jaar een uitstapje gemaakt te hebben naar de Kaag, was dit jaar het sprintkampioenschap weer als vanouds op de Langweerderwielen. En dat trok een hoop Friese valkenzeilers met aspiraties voor de winst. Maar gelukkig waren er ook genoeg Hollanders die de moeite hadden genomen de valk aan te haken en naar Friesland te komen. Met 22 boten aan de start werd het veld opgesplitst in 4 poules, herkenbaar aan felgekleurde linten aan de giek. Op zaterdag was om kwart voor 10 het palaver waarbij instructies werden gegeven omtrent de mogelijkheid tot protesteren en direct op het water tussen de wedstrijden in de conflicten op te lossen middels arbitrage. Daarna was er een mooi moment waarbij door Hero Mulder bekend werd gemaakt dat dit weekend (en vanaf nu bij elk NK sprint) gestreden zou worden om de Reinard Mulder wisseltrofee. Er werd kort teruggeblikt op wat Reinard voor het zeilen en de klasse heeft betekend en door de NK sprint wisselprijs naar hem te vernoemen, blijft hij er voor altijd toch een beetje bij.

Om 11 uur gingen we echt van start. Voor een aantal was het wel even inkomen en anderen vonden de omstandigheden behoorlijk lastig. De wind wisselde veel in sterkte en richting, zodat het voor het comité ook uitdagend was om de baan er goed in te leggen, maar dat werd uitstekend gedaan. Door de meesten werd wat wisselend gevaren, maar daardoor bleef de spanning er goed in. Na 3 potjes mochten we even naar de wal voor de lunch en om 2 uur gingen we weer verder voor nog 6 poulewedstrijden. Er werd het hele weekend met een U vlag gevaren en in de middag leverde dit wel een aantal keer UFD op bij te gretige starters. Maar ach, als je nooit te vroeg bent, ben je altijd te laat, heb ik wel eens begrepen. Uiteindelijk bleken Marcel en Menno met maar 10 punten toch wel erg veel beter dan de rest te hebben gevaren. Maar op plek 2 t/m 5 stonden 4 teams met elk 25 punten (Hette/Johan, Oebele/Hylke, Jelle/André en Jelmer/Onno), dus daar kon nog veel gebeuren. Verder werd duidelijk dat de Friezen het met dat lastige windje over het algemeen beter onder de knie hadden dan de Hollanders. Na de wedstrijden was er een heerlijk warm buffet georganiseerd in de 3 Zwaantjes waar de meeste zeilers genoten van een hapje en drankje.

Op zondag waaide het flink harder en moesten we al vroeg het water op. De verdeling in Gold- en Silverfleet zorgde ervoor dat iedereen met passende concurrentie flink moest blijven strijden voor de winst. Er werd scherp gestart met in de Silver ook een paar keer een algemene terugroep. En dat scherp starten was ook echt nodig om er bij te blijven. De gijpboei leverde een paar interessante situaties en spannende momenten op, goed te zien voor de support op het startschip.

Met name het in ontvangst nemen van de Reinard Mulder wisseltrofee door de kampioenen leverde wat emoties en een respectvol moment van stilte op. Al met al was het een prachtig zeilweekend en werd door iedereen op hoog niveau gevaren, zoals het ons valkenzeilers betaamd. Tot volgend jaar, dan weer in het Westen! Madelien Regeer (valk 704)

De Silverfleet werd gewonnen door Hugo en Thijs (valk 76), gevolgd door Rogier en Agnes (valk 839) en op een derde plek Sipko met z’n dochter Tinke (valk 814). In de Goldfleet waren Menno en Marcel, op zondag bijgestaan door Lieke, niet meer in te halen (valk 45). De tweede plek werd bezet door de afzwaaiend sprintkampioenen Hette en Johan (valk 753) en het brons was voor Jelle en André (valk 698). De prijsuitreiking werd op enthousiaste wijze gedaan door Sipko en Hette.

2019-valken-nk-sprint-1

17 april 2019

Skûtsjesilen Langwar 2019-04-15

Sneeuwpoppen en baan vegen, daar ging het dit jaar om!

Zaterdagmorgen is het op de thermometer in mijn auto 0 graden als in vertrek richting Langweer. Ik heb de winterjas met extra voering en een fleecejack maar voor de zekerheid bij de hand. Zoals we inmiddels al bijna gewend (verwend) zijn heeft Marcel de meeste voorbereidingen al getroffen. De spullen liggen klaar en na korte tijd vertrekken Jos en ondergetekende richting het palaver.

Dit jaar zijn er 37 skûtsjes ingeschreven en dat is weer een prachtig aantal schepen. Sipke opent en de Burgemeester houdt voor de 4e  keer zijn toespraak met de toezegging dat hij er naar streeft om zeker de 5e keer ook de opening te doen. Dan komt de hoofdspreker Sieb aan het woord. Hij  waarschuwt voor het koude water, dus zwemvesten aan. Gelukkig dit jaar een mooie wind. Vorig jaar was er gebrek aan wind! De wind is weer dik, dus reken maar 1 beaufort erbij! Pas op, het kan glad zijn op het dek, er is nachtvorst geweest en er kan dus nog rijp op het dek liggen.

Na het palaver zoeken we een plekje op het meer, de wind is noordoost tot oost en blijkt nogal wispelturig de hele dag. Het is zoeken naar de goede startlijn en de positie van de boeien. Gedurende de dag wordt er heel wat met boeien gesleept.

Op verzoek van een aantal deelnemers wordt er per klasse gestart, dat wil zeggen dat we van bijvoorbeeld de A / C groep eerst de A groep laten vertrekken en dan aansluitend 5 minuten daarna vertrekt de C groep. Voordeel daarvan is dat de startlijn korter en overzichtelijker wordt, dat de schippers goed in de gaten kunnen houden waar hun concurrenten varen maar ook dat het bij de eerste boeien wat veiliger wordt om de boei te ronden. Met zijn twintigen tegelijk om de boventon wil nogal makkelijk tot grote problemen lijden.

Om 10 uur valt het startschot voor de A / C groep en die kunnen de baan netjes uitzeilen. Dat pakt anders uit bij de B / D groep, we krijgen deze groep wel weg maar als ze op weg zijn naar de benedenboei komt er een dikke bui op ons af. Helaas voor deze zeilers besluiten we de wedstrijd uit veiligheidsoverweging stop te zetten met de N vlag. Het valt niet mee als de voor ligt om dan de wedstrijd te staken maar met de enorme windvlagen die over het water trekken kiezen we toch voor veiligheid. We wachten de bui af en korte tijd later lijkt het weer OK. We gaan weer verder met de Skûtsjes die op het water gebleven zijn. Een aantal schippers vind het veiliger om de haven op te zoeken en zij varen de rest van de dag niet meer.

Met de buien die over de Langweerder Wielen trekken komt hagel en sneeuw. We zien geen hand voor ogen en de hoge brug bij de snelweg verdwijnt uit het zicht. Dan is het wel fijn om vanachter het glas van het startschip droog en uit de wind te staan. Voor de zeilers is het afzien.

Tijdens de wedstrijd zijn er toch deelnemers die een nat pak halen. Als je niet oppast lig je zo in het water. Gelukkig zijn we erg waakzaam en kunnen snel ingrijpen.

Door de uitloop van de tweede start besluiten we op het startschip te eten maar dan gaat het helemaal fout. Één van de skutsjes ligt om dus scheuren onze aluboot en de brandweerboot met noodgang richting Tim Roosgeurius met het Wâldwiif om daar maar liefst zeven mensen uit het steenkoude water te halen. Gelukkig loopt dat goed af. Ik moet er niet aan denken dat je te laat zou zijn.

Sieb vertrekt met de Willem Lodewijk naar het Wâldwiif om het skûtsje weer rechtop te zetten. Achteraf blijkt dat het schip behoudens wat water in de oot verder geen schade heeft opgelopen. Ze varen de volgende wedstrijd op zondag weer gewoon mee.

De middagwedstrijd op zaterdag is zoeken naar een opening tussen de buien en dus houden we de wedstrijden aan de korte kant om voor de volgende bui binnen te zijn. De wind draait en draait en  soms is het dus carrousel zeilen zonder dat er opgekruist hoeft te worden naar de hoge boei.

Het nadeel van de “oud” olympische baan is dat je eigenlijk geen boeien meer kan verleggen omdat er altijd wel een skûtsje in de baan naar de te verleggen boei zit. Oplossing kan zijn om met bijvoorbeeld rode en blauwe boeien te gaan werken en dan bij de voorgaande boei aangeven dat het volgende rak naar een andere kleur boei moet worden gevaren. Enfin dat is ook nog een heel gedoe! Na het verwerken van de uitslagen (nadat twee protesten zijn behandeld) vertrek ik huiswaarts.

Zondag is het nog steeds koud maar de buien zijn voorbij en de zon laat zijn goede kant zien. De ochtendwedstrijd tussen de B en D groep start op tijd en na vijf kwartier beginnen we met finishen met als 1e in de B groep Froukje Osinga met de Jonge Jasper en gevolgd als 1e in de D groep door Tony Brundel met de Lytse Lys. Na deze wedstrijd kunnen we drie kwartier naar de wal om te eten. De brandweer blijft nog even op het water om de laatste skûtsjes te bewaken. Als iedereen van het water is kunnen zij ook aanschuiven aan tafel.

Tijdens de ochtendwedstrijd is er een forse aanvaring tussen De Welvaart en Hoop Doet Leven. Eén van de skûtsjes blijkt lek te zijn geraakt en maakt water. Ik zie mensen met emmers water uit het ruim halen en even later scheurt de brandweerboot voorbij om een grote pomp te halen.

Siep vertrekt met de Willem Lodewijk om assistentie te verlenen maar kan halverwege weer omkeren. De Welvaart komt bij de KWVL in de kraan en als ik later zondagmiddag de haven verlaat worden er al noodreparaties uitgevoerd.

Na al deze belevenissen volgt om 13:00 uur de middagwedstrijd met de A en C groep.

Die wedstrijd verloopt prima en na bijna anderhalf uur finisht Harmen Brouwer met de Drie Gebroeders als 1e van de A-groep en even later gevolgd als 1e in de C-groep door Henk Regts met de Grutte Pier.

Na het opruimen van de spullen en het verwerken van de uitslagen kunnen we iets na half vijf beginnen met de prijsuitreiking. Dit jaar met drie 1e prijswinnaars in het algemeen klassement.

Voldaan kijk ik terug op weer twee mooie dagen. Dank aan alle vrijwilligers en overige betrokkenen. Heel graag tot volgend jaar, dan gaan we vast weer van alles beleven.

Jan Spijkerman vanaf het startschip.

17 december 2018

ALV van het verbond

Beste KWVL leden,

Gisteren, de 15e december, heb ik namens u de ALV van het verbond bijgewoond, samen met ons lid Barend jan Luijtze. De agenda was al veelbelovend, er is weer een meningsverschil. Eén en een kwart jaar geleden iseen werkgroep door het KNWV bestuur in het leven geroepen (een verbond met meerwaarde) om te adviseren inzake de problemen van het verbond, met name het terug lopende ledental. Na enige tijd ontstond er frictie over (de uitleg van) de probleemformulering, en toen het rapport uit kwam, ontstond er weer frictie over de opdracht en dus de aanbevelingen en conclusies in het rapport. De werkgroep heeft hard gewerkt, rapport van 28 kantjes, maar nu … De vergadering begon met enige normale punten, en daarna konden de verschillende platforms (zoals die nu heten): kanoën, golf surfen, topsport, zeilen, motorboot varen enz. zich presenteren. Daarna nog een leuke lezing van Simeon Tienpont, de schipper van de AKZO Nobel boot tijdens de Volvo Ocean race, pauze om 1530, hervatting om 1545, en de planning van het verbond was geweest, 16.00 uur, klaar. Barend Jan en ik zijn tot 16.45 uur gebleven, maar toen moesten we weg. Al die tijd stevig gehakketak over het rapport, de controleraad, het ging maar heen en weer. ik kan U dus niet vertellen hoe het verder ging, mijn gok is, dat er geschorst is, en de discussie, al of niet in een aparte, bijzondere vergadering, zal worden voortgezet, eerst nadat er enige gesprekken, bilateraal en in kleine gezelschappen, zullen hebben plaats gevonden om de lucht te klaren. De contributie vaststelling moest daarna nog plaats vinden (voorstel: € 20,50 voor volwassenen en € 10,25 voor kinderen), maar ook daarover kan ik U dus niets vertellen.

met zeilersgroet , J. Michiel Alma

17 december 2018

ALV 2019

Geachte Leden,

Het bestuur van de KWV Langweer heeft deze week besloten dat de voorjaars ALV zal plaats vinden op:  dinsdag 9 april 2019, 20.00 uur, Hoekstien, Langweer

Naast de gebruikelijke punten (begroting, investeringen, groot en klein onderhoud, zeilen en haven) kan ik U mede delen dat het bestuur een nieuw bestuurslid aan zal kunnen voorstellen , en wel Petra Bakker uit Langweer, als opvolgster van het dan aftredende bestuurslid Johan Hansen. Johan heeft al een jaar geleden aangegeven te willen stoppen als bestuurslid, enzowel hij als wij zijn blij dat Petra hem wil opvolgen.

Wij hopen velen Uwer op 9 april te mogen begroeten, hartelijke, winterse groet,

J.Michiel Alma

voorzitter KWV Langweer

31 oktober 2018

Verslag Hein Ruyten Trofee 2018

De 7e editie van het evenement, temperatuur 7 graden op zaterdag en 7 protesten max om in de uitgangspunten van de Nederlandse Zeilschool Kampioenschappen te blijven.

De Yngling bestaat dit jaar 50 jaar en de Yngling Club Holland had als streven om 50 Ynglings aan de start te krijgen. Jammer genoeg blijft de teller op 38 inschrijvingen steken en uiteindelijk zullen er 35 boten starten.

Het waarschuwingssein van de eerste start op zaterdagmorgen 27 oktober klinkt om 12:00 uur. Gezien het aantal deelnemers zullen we in een gele en in een rode groep starten zodat de startlijn van ca. 200 m1 voldoende is. De beide eerste starts gaan prima en de zeilers varen om te beginnen twee maal door de poort.

Tijdens het palaver heb ik de zeilers uitgelegd wat de bedoeling was en dat iedereen elke up- of downwind rak door de startlijn moest varen behalve voor de eerste startgroep in het eerste downwind rak, dan moesten de zeilers buiten de startlijn om varen om de start van de tweede groep niet in gevaar te brengen. In de veronderstelling dat dit alles goed en duidelijk was uitgelegd bleek bij de eerste wedstrijden dat dit toch wel moeilijk te onthouden was. Diverse boten deden niet wat er afgesproken was en dus noteerden we alle overtredingen op het startschip.

Later bij de finish waren er diverse rode protestvlaggen te zien en dus was onze veronderstelling dat de protesten daar wel over zouden gaan. Enfin, later bij de protestbehandeling bleek maar één van de zeilers te protesteren tegen een andere zeiler die de baan niet goed had gevaren. Het andere protest ging meen ik over het raken van een boei.

2018-ynglingIn de wedstrijdbepalingen stond :

Boten dienen ieder aandewinds en voordewinds rak door de startlijn te varen. Dit om dicht bij de toeschouwersboot te blijven. Boten die dit niet doen kunnen zowel door protest van andere schepen, als direct door het wedstrijdcomité gediskwalificeerd worden. Nu ik dit teruglees is het woord gediskwalificeerd natuurlijk fout, dit had moeten zijn geprotesteerd!

Enfin, in overleg met de wedstrijd commissaris van de Yngling club besluiten we dat we als wedstrijdcomité geen protesten tegen de zeilers zullen indienen tegen boten die de baan niet goed hebben gevaren. We gaan tenslotte ook niet bij de boven- of onderboei liggen om daar te controleren of de zeilers wel correct om de boeien heen varen. Protesteren is een zaak van de zeilers onderling.

Bij het bekendmaken van de dag uitslag op zaterdagavond ontstaat de discussie of het wedstrijd comité in deze situatie nu wel of niet zou moeten protesteren. Een mooie vraag voor het jaarlijkse wedstrijdleiders overleg in Nieuwegein eind volgende maand.

Zondagmorgen bij het palaver dus nogmaals uitgelegd wat de bedoeling was met wel of niet door de finishlijn varen. Dat ging zondag uiteindelijk een stuk beter maar door een algemene terugroep van de tweede startgroep bleek dat de oplossing om buiten de startlijn om te varen ook niet DE oplossing was. Met name bij de inner limit mark (de boei van de startlijn bij het startschip) kwamen de zeilers van de bovenboei tussen de ILM en het startschip doorvaren, soms met drie boten naast elkaar.

Als daar dan net de volgende startgroep zich verzameld om bij de ILM te starten dan hebben we daar dus een complete puinhoop aan boten. Consequentie is dus dat de uitstelvlag er in moet. Dit kan zo niet. Snel opnieuw starten lukte toen de eerste groep voorbij was ook al niet meer want de eerste Ynglings waren toen alweer op weg naar de bovenboei en moeten daarbij de startlijn doorkruisen met als gevolg dat de tweede groep nog steeds niet gestart kan worden. De bedachte oplossing bleek dus na al deze capriolen ook niet afdoende te zijn. We gaan deze situatie voor volgend jaar maar eens goed evalueren en verbeteren.

Zondag is het in elk geval al weer een stuk kouder. ’s Morgens eerst autoruiten krabben en later op weg naar Langweer geeft de thermometer 2 graden aan. Brrrrrr, met windkracht 4 en vlagen 5 voelt het dan meteen een stuk kouder aan. Gelukkig krijgen we tussen de middag lekkere warme soep van de Simmerwille die er volgens mij ook al 7 jaar bij is. Het aantal toeschouwers op de boot is soms wat teleurstellend. 7 personen op zondag is wel erg minimaal.

Met zaterdag 4 en zondag 5 wedstrijden kunnen we het weekend afsluiten. De laatste wedstrijd kan net op tijd starten. Om 14:30 uur valt het startsein en in de bepalingen zouden we op zijn laatst om 14:35 uur nog mogen starten. We hebben dus 5 minuten speling op het schema.

Tegen 16:15 uur volgt de prijsuitreiking. Gelukkig is er patat in de loods, de zeilers hebben ook wel zin in wat warms.

En zo komt er een eind aan de wedstrijden van 2018.

Jan Spijkerman vanaf het startschip.

Foto’s staan hier

Filmp staat hier 

17 oktober 2018

Verslag Nederlandse Zeilschool Kampioenschappen 2018

Door Jan Spijkerman.

Dit jaar worden de zeilschoolkampioenschappen voor de 25e keer gehouden op de Langweerder Wielen. Voor deze speciale gelegenheid is er overlegd met Piet Paulusma en bij grote uitzondering heeft hij geregeld dat de temperatuur op 13 en 14 oktober 25 graden wordt. Met een Zuidenwind kracht 3 á 4 Beaufort is het sensationeel mooi zeilweer. Een aantal zeilsters heeft zelfs de hotpants uit de kast gehaald en genieten van de zon op hun blote benen.

Met Jos, de voorzitter van het protestcomité is afgesproken dat hij probeert om er dit jaar 25 protesten uit te slepen. Jammer genoeg blijft de teller op 19 protesten steken. Zondag na de tweede wedstrijd regent het rode vlaggen op de finish maar door het doortastende optreden van Jos en Eef lukt het wonderbaarlijk genoeg om de prijsuitreiking net iets na half vier te laten plaatsvinden.

Met 14 teams, 56 Polyvalken en 168 deelnemers + ca. 10 comitéleden is het gezellig druk in

”De Drie Zwaantjes” waar iedereen voor en na de wedstrijden te samen komt.

De eerste wedstrijd zaterdagmorgen gaat nog niet helemaal goed, een aantal zeilers besluit op weg naar de finish boei 7 over te slaan. Daar volgt eind van de dag uiteraard een protest over.

Bij de tweede start hijs ik de “L” vlag die volgens de bepalingen zegt dat de zeilers op Paaiafstand moeten komen. Hmmm, daar hebben de meeste zeilinstructeurs nog nooit van gehoord.

Met de nieuwe megafoon probeer ik iedereen te vertellen dat ze nog beter de banenkaart moeten lezen. Enfin, de tweede wedstrijd is er volgens ons maar 1 Polyvalk die weer de bocht afsnijd.

Zaterdag om half drie volgt dan de derde wedstrijd van de dag. Al met al kan deze wedstrijd wel wat meer naar voren is de wens van de zeilers. 2½ uur lunchpauze is wel wat veel van het goede.

De wedstrijden mogen ook wel wat korter, drie rondjes achter elkaar aan varen is ook niet meer zo spannend. Volgend jaar dus nog maar eens goed naar de banen kijken. Mogelijk is de Yngling baan een oplossing.

Zondag om 09:30 uur gaan we verder met de Gold- en Silverfleet. Met nog wat omissies in de uitslagenlijst moet ik na het palaver eerst nagaan of de indeling in de Gold- en Silverfleet nog gewijzigd moet worden. Dat blijkt niet het geval en dus gaan we volgens plannen van start.

De eerste wedstrijd wordt een 1-ronder en de tweede wedstrijd een 2-ronder. Exact om 12 uur finisht de laatste Polyvalk en gaan we naar de wal. De uitslagen worden alvast en de computer gezet en daarna gaan we naar “De Drie Zwaantjes” om eerst de protesten af te wachten. Na elk protest wordt ik ingeseind wie er een DSQ krijgen en zo ben ik ook grotendeels klaar als alle protesten zijn behandeld.

De uitslagen worden uitgedraaid en de prijsuitreiking kan beginnen.

2018-nzkTerugkijkend op een gedenkwaardig jubileum gaan we over twee weken het seizoen afsluiten met de Hein Ruyten Trofee en dan genieten van alle belevenissen die we dit jaar weer hadden op het water.

Met dank aan alle vrijwilligers en onze havenmeester Marcel

23 september 2018

Jeugdlidmaatschap KWV Langweer

De KWVL kent ook een jeugdlidmaatschap. Voor de helft van de prijs van het volwassenen lidmaatschap, dus 1/2e x € 30 = € 15, kun je, c/q kunnen Uw kinderen, t/m 16 jaar, lid worden van de KWVL.

Vooral met zo’n mooie zomer als we gehad hebben, en misschien wel vaker gaan krijgen, biedt dit vele zeilmogelijkheden.

We stellen gratis Optimisten en Splashes ter beschikking, maar dan moet je, (c/q Uw zoon of dochter) wel over de juiste kwalificaties c/q diploma’s beschikken.

Kortom, voor jullie of je ouders, zeker het overwegen waard. Denk er maar over na, of kom langs. En in 2019 komen er weer gewoon de jeugdzeillessen, met enthousiaste en bevoegde instructeurs,

met zeilersgroet, J. Michiel Alma

voorzitter KWV Langweer

4 september 2018

Langweerder Weekend 2018

Als het nu 2018 is en de eerste wedstrijd werd in 1859 gehouden dan zijn de wedstrijden in Langweer volgens mij nu voor de 160e keer. Dit omdat er bij de prijsuitreiking wat discussie was over de hoeveelste wedstrijd dit was.

2018-langweerder-weekendEnfin, het was weer een gedenkwaardig weekend. Zaterdag, nadat we alle boeien op het meer hebben neergelegd beginnen we maar met uitstel. Er is geen streep wind. Volgens de weergoden komt er vooralsnog ook nog geen enkele wind (2 knopen is veel te weinig om te kunnen starten)

In het algemeen wordt er gevaren bij >5 en <25 knopen wind. Als ezelsbruggetje kun je 5 bij de knopen optellen en dan door 5 delen om de wind in Beaufort te krijgen. 5 knopen is dit ± windkracht 2 en 25 knopen is dus ± windkracht 6.

Enfin na een half uur wachten ga ik met de speedboot naar de wal om cijferwimpel 3 onder de rattestaart (OW) te hijsen. Direct komen er zeilers naar mij toe om te vragen wat dat nu weer te betekenen heeft. Cijferwimpel drie geeft aan dat de nieuwe start drie uur later zal plaats vinden als oorspronkelijk gepland (start was om 10:30 uur en dat wordt nu dus 13:30 uur) Zou je de start nog een uur later willen houden dan gaat dus cijferwimpel 4 onder OW omhoog. Zo weet iedereen hoe lang hij of zij tijd heeft om eventueel iets ander te gaan doen.

Tegen 13:30 uur begint het iets te waaien en we laten dus de zeilers het water op gaan. We proberen twee keer te starten maar dat loopt op niets uit, zelfs halen we de reeds gestarte BMers en Bulthuisjollen maar terug. Er valt zo niet fatsoenlijk en eerlijk te zeilen.

Om drie uur vind ik het wel welletjes en besluit dat we vandaag verder geen wedstrijden meer gaan zeilen. Misschien komt er nog wind na 17:00 uur maar in het boekje staat dat we tot 17:00 uur kunnen starten. Dat gaat dus ook niet lukken.

Zondagmorgen, als ik op Windfinder kijk is de zaterdag voorspelde windkracht 2 knopen gelukkig gewijzigd in 5 – 9 knopen wind. Onderweg zie ik vlaggen wapperen en molens draaien en dus kunnen we om 09:30 van start gaan met de wedstrijden. Fijn dat we met 1 gevaren wedstrijd in elk geval de prijzen kunnen uitreiken.

Intussen zijn er problemen op het startschip. De spudpaal wil niet goed omhoog en dus kunnen we even niet anders als op de plek waar we liggen de wedstrijden voortzetten. Na het nodige gesleutel lijkt het even te lukken maar dat blijkt ijdele hoop. De staaldraad slipt weer over de trommel. Even later stopt de motor er zomaar mee.

We krijgen hem ook niet meer aan de praat en dus vragen we Marcel om hulp. Zonder dat we dat vragen komt hij met wat gereedschap en hulpmiddelen mee om te helpen. De spudpaal wordt in orde gemaakt maar de motor starten blijkt een lastig verhaal te zijn. Drie keer ontluchten en even lopen en dan toch weer stoppen. Enfin, op een gegeven ogenblik blijkt een brandstofslang verstopt te zijn. Hebben wij ook een compressor aan boord is de vraag. Hmmmmm. oh ja, de starttoeter wordt aangedreven door lucht. Eureka, dan sluit Marcel, slim als hij is, de compressor van de starttoeter aan op de verstopte slang en dan even op de toeter drukken en de verstopping schiet uit de slang. Dat blijkt de oplossing, nadat alles weer is aangesloten draait de motor weer als een zonnetje en kunnen we de overnachting op het startschip gelukkig achterwege laten.

De tweede start op zondagmiddag wordt hier en daar lastig. Bij het starten van de flitsen draait de wind vlak voor de start met 90 graden zodat de wind opeens evenwijdig aan de startlijn waait.

Een seconde later draait de wind vervolgens met 180 graden en dus waait de wind evenwijdig aan de startlijn maar dan van de andere kant. Tja, wat moet je daar mee. Op het startsein is de wind gelukkig weer terug en gaan de flitsen toch nog van start. De schakels die aansluitend starten hebben ook last van draaiende wind maar die kunnen nog net op baan 6 (de Oostbaan) weg. Bij de Regenbogen is het nodig om uitstel te hijsen en de startlijn te verleggen. De wind is verder gedraaid en de Regenbogen gaan baan 5 (Noord-Oost) varen. Tijdens de tweede wedstrijd is de wind wat fluctuerend, dan denk ik de wind zakt eruit, maar even later steekt de wind toch weer op.

Gezien de banen is het lastig om te bepalen waar er gefinisht moet gaan worden. Gevolg is dat de flitsen uiteindelijk ca. 2 uur gevaren hebben (streeftijd was 1½ uur) en dat de Regenbogen maar een uur gevaren hebben.

Tegen half vijf volgt de prijsuitreiking in De Drie Zwaantjes en kunnen we terugkijken op weer een belevenisvol weekend.

Jan Spijkerman vanaf het startschip.

19 juni 2018

District Noord Kampioenschappen 2018 Langweer

In het najaar van 2017 word ik benaderd door de DNK of Langweer in 2018 ook deze kampioenschappen zou willen organiseren. Ik duik het internet even op om na te gaan waar DNK voor staat, nog nooit van gehoord. Enfin, in 2017 zijn de wedstrijden gehouden in Grou en daar vind ik wel het één en ander aan informatie.

kwv langweer DNK 2018

We gaan ervoor en begin januari, nog voor de beurs Boot Holland heb ik een mooie poster klaar die tijdens de beurs zal worden opgehangen. Op zondagmorgen als ik al geruime tijd op Boot Holland heb rondgelopen word ik op de poster kenbaar gemaakt. Ik was hem zelf nog niet tegengekomen en ondanks mijn poging om een in het oog springend exemplaar te maken kwam hij wat mij betreft niet als knaller in beeld.

De aankondiging en wedstrijdbepalingen worden aangepast aan de Langweer situatie en komen prominent op de website van de KWV Langweer te staan.

Ik stuur de klasse organisaties een mail met de uitnodiging om aan de wedstrijden mee te doen en maak de inschrijfpagina geschikt voor opgave van de barbecue. Dan zijn we er klaar voor. Langzaam begint de inschrijving op gang te komen en gestaag loopt het aantal inschrijvingen op.

Een week voor het evenement zijn er van de gewenste 90 deelnemers echter maar 58 ingeschreven en nu moet er een besluit vallen of we het weekend door laten gaan en of we de prijzen gaan bestellen.

Na wat overleg met de DNK gokken we het erop en ik besluit door te gaan. Gelukkig maar, op de laatste vrijdag 8 juni zijn er 94 inschrijvingen, de twee valken en één zestien kwadraat zijn te weinig om te starten maar daarna blijven de 12 voets Jollen, de Flitsen A, Flitsen B+C, de Olympia jollen, de Vrijheid, de Schakel en de Dertig Kwadraat over als te starten klassen.

Al vroegtijdig het startschip van Sloten met Gosse besproken en met Ben op ons eigen startschip kunnen we zaterdagmorgen beginnen. Alle boeien die we hebben worden rondom het meer op hun positie gelegd en de gebroeders Van der Lee hebben gelukkig de baggerwerkzaamheden voor het weekend stil gelegd. We zoeken een plekje op het meer dicht bij de pier en kunnen met wat schuiven van de bovenboei de Noordbaan varen. Dat blijkt eigenlijk best wel een handige baan te zijn, later op de dag kunnen we met de beide start- / finishboten elk op een verschillende plek finishen. Zo kunnen we de snelle boten nog wat langer door laten varen terwijl de Flitsen en 12 voets Jollen er eerder uit gehaald kunnen worden.

Ook op zondag is de wind nog steeds noord en wederom met schuiven van de bovenboei en de tweede bovenboei in de baan kunnen we er toch mooie wedstrijden uit halen. De wind op zondag is echter nogal aan de draaierige kant. Soms 25 graden naar links of 25 graden naar rechts ten opzichte van de bovenboei. Soms is de wind net weer goed als het startsein daar is maar bij de 5e wedstrijd bij de Schakels wordt het te dol. De uitstel gaat erin en Vincent racet naar de bovenboei om die te verleggen terwijl Hylke intussen de startlijn er weer goed inlegt. Dat sta je als wedstrijdleider wel te hopen dat de wind a.u.b. wel even in de nieuwe richting blijft staan. Soms moet je namelijk alles weer terug leggen op de vorige positie. Tja, dan denk je, had ik nu toch maar doorgestart, maar staten en bezeild naar de bovenboei is ook niet een eerlijke wedstrijd.

Eigenlijk stonden er 6 wedstrijden op de planning maar in overleg met de DNK besluiten we zondag na de 5e wedstijd dat het wel goed is. Het meer wordt weer leeg als alle boeien en boten terug zijn in de haven. De uitslagen worden verwerkt en we vertrekken richting de Drie Zwaantjes voor de prijsuitreiking.

Jan Stelwagen van het Watersportverbond reikt de prijzen uit en voldaan keren we na dit mooie weekend huiswaarts in de hoop dat de zeilers ook het Langweerder Weekend op 1 en 2 september zullen weten te vinden.

Jan Spijkerman / wedstrijdleider KWV Langweer.

15 juni 2018

KWVL-ALV 28 mei

Geachte leden,

Het voornaamste dat te vertellen valt van de ALV van de KWVL is, dat het die dag en avond bloedheet was, waar Pietie vd Meulen behoorlijk weerwerk tegen had gegeven, door alle deuren tegen elkaar open te zetten. Pietie, veel dank !

Het bestuur was voltallig, 7 vrouw/man, aantal leden: 6 !!

Maandag is sowieso ongelukkig, omdat gelijktijdig de zeillessen voor de jeugd plaats vinden. Gelukkig kon een enkele instructeur, oa Vincent Veeger en Tinco Detmar, aan het einde nog aansluiten.

De vergadering begon met een hartelijk welkom aan de aanwezigen, waaronder een speciaal welkom voor het erelid Jos Spijkerman. Daarna het voor lezen door vz. Alma van berichten van verhindering van onze ereleden Reinhard Mulder en Tineke vd Leij .

De stukken waren weer keurig verzorgd door onze secretaris, Esther vd Bunt, waarvoor dank en applaus. De financiële stukken werden behandeld en door genomen door penningmeester Sipke Brinksma, enkele vragen werden naar genoegen beantwoord, ook voor Sipke dank en applaus.

De kascommissie, Tinco Detmar en Johan Kuipers, hadden de financiële stukken uitgebreid bekeken, hadden daar beiden keurig schriftelijk verslag van gedaan, aangezien beiden (opdat moment) verhinderd waren, en het bestuur kon gedechargeerd worden wat betreft het financiële beleid. Veel dank aan de kascommissie .

De voorzitter deelde mede, dat bij hoge uitzondering, de vorige KC-leden, Almar Siebenga en Evert Puijk, een klein presentje zouden krijgen, gezien de vele jaren dat zij de boeken hebben willen controleren.

Bestuurslid Johan Hengst verzet veel werk voor de KWVL, en hij kon, mede namens collega havencommissaris Johan Hansen, mede delen dat dit jaar de lange zijde aan de havenkant aangepakt zal worden. Ook het afgelopen jaar is er eer veel werk verzet, ook door en samen met onze onvolprezen havenmeester, voor alle drie (Marcel was aanwezig) een hartelijk applaus.

Jan Spijkerman kon, mede namens Pieter Budingh en Esther, vertellen welke wedstrijden het afgelopen jaar zijn verzeild, waarbij het Langweerder Weekeinde teleurstellend was met 44 deelnemers, en wat er voor dit jaar in het vat zit.

De voorzitter kon daarna rond 21.30 uur afsluiten, nog een verkoelend en genoeglijk drankje, en om 22.00 uur kon Pietie met enige hulp opruimen, Pietie, nogmaals dank.

met zeilersgroet , Michiel Alma

KWV langweer

21 april 2018

Skûtsjesilen Langwar 2018

Verslag Skûtsjesilen Langwar 2018

Een jubileum, voor de 10e keer Skûtsjesilen in Langwar. Begonnen in 2009 met 7 Skûtsjes en nu in dit jubileumjaar 36 Skûtsjes aan de start van een prachtig, jaarlijks terugkerend evenement.

De windvoorspellingen variëren in de week voorafgaand aan de wedstrijd van weinig tot ruim voldoende wind. Enfin, op zaterdag waait het ongeveer windkracht 2 á 3 Beaufort. Zondag werd er nog minder wind voorspeld maar gelukkig kan de ochtendwedstrijd kan nog gewoon gevaren worden.

De A en C lengteklasse die zondag om 14:00 uur van start gaat treft het niet. Omdat de wind het volgens de berichten later op de middag helemaal zal laten afweten gaan we toch proberen of er nog een wedstrijd gezeild kan worden. Dat is echter niet een groot succes, 6 Skûtsjes komen niet binnen de 4 minuten na de start over de startlijn en later bij de finish zijn er een aantal die niet binnen de 20 minuten na de eerste finish over de finishlijn komen.

Later in de protestkamer wordt dan ook besloten deze wedstrijd ongeldig te verklaren.

2018-skutsjesilenBij het palaver op zaterdag opent de burgemeester namens het gemeentebestuur de 10e wedstrijd en wenst hij ons een mooi weekend toe.

Aansluitend volgt een mooi betoog van Sieb Bandstra. Gelukkig is het ijs net op tijd verdwenen en het mooie weer in aantocht. Omdat de wind wat draaierig is, zou het kunnen zijn dat tijdens de wedstrijd boeien moeten worden verplaatst. Dat moet de bemanning zelf goed in de gaten houden.

Jos, de umpire is ook weer van de partij, hopelijk scheelt dat veel protesten hoopt Sieb.

Nieuw dit jaar is dat de Skûtsjes in 4 lengteklassen varen. De A en C en de B en D klasse starten samen in één wedstrijd. Verder hebben we dit jaar een individueel klassement. Skûtsjes in de D lengteklasse kunnen zo dus ook kampioen worden.

Sieb is dit jaar Pake geworden op zijn 68e. Een groot applaus van de aanwezigen volgt. Pake zijn is zo leuk. Als Sieb dat eerder had geweten had hij “het vader zijn” overgeslagen en was hij meteen Pake geworden.

Na dit betoog vertrekken we richting de Langweerder Wielen, dit jaar weer met de Roekepolle, het startschip van de KWS Sneek en zoeken een mooi plekje op het meer om de Olympische baan te kunnen uitleggen. De eerste start eindigt met een algemene terugroep –ik denk dat de schippers na de winterslaap nog even moeten wennen aan de snelheid van hun schip- en daarna zijn alle starts op een individuele terugroep na schoon = geen Skûtsjes te vroeg over de lijn.

Op zaterdag zien we twee keer een man (of vrouw) overboord gaan. Met de brandweer van Langweer paraat zijn de deelnemers, die gelukkig een zwemvest droegen, weer snel terug aan boord van hun schip. Ook komen we nog twee keer een dobberende peilstok tegen. Tip voor

de Skûtsje schippers is om een reserve peilstok mee te nemen. Ik vind het nog steeds merkwaardig dat de Skûtsjes steeds elk rondje braaf doorpeilen terwijl de Langweerder Wielen gemiddeld 2.20 meter diep zouden moeten zijn. Misschien is een echolood met alarm ook nog een idee?

Tussen de middag is het weer gezellig druk in Langweer en na een prima maaltijd volgt s’middags de tweede wedstrijd voor alle deelnemers. Tegen vier uur finisht het laatste Skûtsje en kunnen aansluitend de protesten worden behandeld.

De avond en nacht heb ik verder niet meer meegemaakt maar de volgende ochtend blijkt het nog lang gezellig te zijn geweest in Langweer.

Na een mooi weekend met wat minder zon als vooraf verwacht volgt de prijsuitreiking. Omdat er een cameraploeg bij is doen de sprekers de toespraak in het Nederlands. Daarmee gaat de jeu er wel wat van af vind ik.

Alle vrijwilligers, betrokkenen en deelnemers bedankt voor dit mooie weekend en graag tot 13 en 14 april volgend jaar.

Jan Spijkerman

KWV Langweer.

30 oktober 2017

Verslag Hein Ruyten Trofee 2017

Dit jaar een kopie van de wedstrijden van 2016! Vijf wedstrijden op zaterdag en geen wedstrijden op zondag. Maar…… in 2017 toch wel een enorm verschil met voorgaand jaar. De voorspellingen voor het Yngling weekend waren voorafgaand aan het weekend al dat er veel, misschien wel te veel wind zou staan.

Zaterdagmorgen, als we na het palaver het water op gaan is er de week voorafgaand aan het weekend al rekening gehouden met de windvoorspellingen. De 40 deelnemers met windkracht 6 starten op één lange startlijn van ca. 400 meter is niet meer verantwoord. Daarom is er een indeling gemaakt in vier verschillende groepen die afwisselend tegen zeilers uit de ander groep zullen gaan zeilen. Daarmee hebben we maximaal 21 zeilers per groep aan de startlijn die daardoor ook 200 meter korter kan worden gemaakt. Voordeel ook is dat er bij de boeirondingen wat meer ruimte is.

In de ochtend geeft de windmeter éénmalig een vlaag van 31.5 knopen aan. Tja, wat doe je dan? Ik besluit toch om door te gaan en dat blijkt achteraf een juiste keuze te zijn geweest. Gedurende de dag blijft de wind gemiddeld beneden de 25 knopen en dat is voor mij ook de grens van zeilbaar weer.

Met twee maal een kruisrak kunnen we korte wedstrijden varen die gemiddeld 25 minuten duren. Als de laatste Yngling gefinisht is gaan we weer snel door met de volgende start. Later in “De Drie Zwaantjes” krijg ik daar van onze Belgische zeilers complimenten over. Ze vinden de wedstrijden goed georganiseerd en dat voelt goed.

Zaterdag kunnen we vijf wedstrijden varen. De meeste starts gaan goed met de P vlag maar ook de U vlag komt er voor de beide startgroepen nog aan te pas. Om 16:15 finishen we de laatste boot, maar gelukkig net op tijd krijgen we door dat er nog een achterblijver aan komt. Snel de finishboei er nog weer in en dat kunnen we drie minuten later ook deze boot nog als gefinisht noteren.

We vertrekken richting de haven en willen de uitslagen gaan verwerken. Dat lukt echter niet goed. Twee zeilers varen met nummers die nog niet in de deelnemerslijst staan. Omdat er in groepen gestart werd moet eerst duidelijk zijn bij welke groep deze boten thuis horen. Enfin, een uur later kunnen we beginnen met de uitslagverwerking. Hier en daar is het nog wel lastig om iedereen goed in de computer te krijgen maar uiteindelijk zijn we klaar en kunnen de indeling van de gold en silverfleet maken. Daarbij hebben we gelukkig hulp van buiten. Kwalificatiewedstrijden verwerken in ZW is niet iets wat vaak voorkomt en dan ben je toch snel vergeten hoe e.e.a. te doen.

Als de uitslagen nog maar net hangen komt een van de zeilers naar ons toe met een uitroepteken. Er is in de invoer toch nog wat fout gegaan en dus moet er een verbetering in de lijst worden gemaakt. Om 21:00 uur is alles klaar en vertrek ik huiswaarts.

Het Yngling weekend is het weekend van de klok terug naar wintertijd en dus kunnen we in elk geval een uurtje langer slapen. Midden in de nacht wordt ik wakker van alle windgeruis en zwiepende bomen. Zoals voorspeld komt de storm midden in de nacht over Nederland. Er is zelfs dijkbewaking ingesteld! Na deze onrustige nacht kunnen we bij daglicht het parkoers bij de oude ronde van Joure wat beter volgen als de avond tevoor in het donker.

Ik ga eerst maar eens op de steiger de wind meten en constateer dat er veel, heel veel wind staat. Zo kunnen we in elk geval nog niet starten en ik neem het besluit om de start eerst maar een uur uit te stellen. Op het kippenbruggetje in Langweer worden hiervoor de uitstel en cijferwimpel 1 gehesen. Ook in “De Drie Zwaantjes” wordt deze mededeling gedeeld.

Ik ga terug naar de haven en we gaan richting het startschip. Ik zet de windmeter op de steiger om wat langere periode te meten maar opeens is de windmeter zoek. Hij in nota bene omver gewaaid!

Tegen 11:15 uur zwakt de wind wat af en we gaan het meer op om de situatie midden op het meer te aanschouwen. Voordat we echter van wal zijn met het startschip is ook al weer een hele toer. Met de vaarboom gaat niet lukken en dus wordt de alu ingezet als sleepboot. Dat lukt en we kunnen nu midden op het meer een meting doen. 35 knopen wind …………………………. Tja dat is geen doen en dus helaas, pindakaas we gaan vandaag niet meer varen. Onverantwoord.

Later in de haven zijn er heel veel zeilers die het een goede keuze vonden. Daar ben ik het natuurlijk volledig mee eens. Na het opruimen van de wedstrijdspullen en het takelen van bijna alle Yngling volgt de prijsuitreiking. Voor ieder zeiler en voor het comité is er een fles blauwe wijn. (ik wist niet dat dat bestond) De verrassing is nu wel of de wijn blauw is of dat de fles blauw is. Wordt vervolgd.

En zo sluiten we de laatste wedstrijd van 2017 af. Alle vrijwilligers bedankt voor alle hulp en gezelligheid en heel graag tot volgens jaar

Jan Spijkerman vanaf het startschip.

17 oktober 2017

Nederlandse Zeilschool Kampioenschappen 2017

Dit jaar voor de 24e keer en dus volgend jaar een jubileum. Iets om alvast eens over na te gaan denken. Vrijdagavond is het nog rustig in “De Drie Zwaantjes” als ik met mijn spullen aankom.

Op de heenweg in het donker over Joure waar de voormalige rotonde al is afgesloten.

Met een parkoers tussen allerlei rood/witte wegmarkeringpalen word ik voor de rotonde via allerlei sluipwegen naar de Rotonde bij Haje geleid. Bij de afslag naar Scharsterbrug wordt het nog veel spannender. Het lijkt wel een heuse bergetappe met haarspeldbochten en al. Uiteindelijk kom ik dan tocht via de nieuwe onderdoorgang onder de nieuwe snelweg door weer op de oude weg naar Scharsterbrug. Tegen half 10 beginnen we met de uitgifte van de boten en daarna gaat iedereen denk ik boot poetsen. Ik voer de deelnemers en bootnummers in en dan kan ik weer huiswaarts keren.

Zaterdagmorgen hebben we om 07:30 uur afgesproken in de botenloods. Het is echter nog stikdonker buiten. Hmm, dan eerst maar even een bakje koffie en wachten tot iedereen er is. Het startschip ligt al weer voorzien van de vlaggenstellage e.d. klaar aan de wal. We verzamelen de overige benodigde spullen en terwijl ik naar het palaver ga vertrekt het startschip richting De Langweerder Wielen om daar alvast een plekje te zoeken en de baan uit te leggen.

Na het palaver kunnen we keurig op tijd starten met de eerste wedstrijd. Zoals de laatste jaren ingevoerd varen we weer met een inner en outerloop. Daarmee kunnen we toch snel starten maar houden daarbij de twee startgroepen voor het grootste deel mooi gescheiden op het meer.

Om de vaartijd te kunnen sturen hebben we twee mogelijkheden. De baan langer maken of het aantal loops (rondjes) te variëren. Afhankelijk van de wind en de afmetingen van De Langweerder Wielen is soms de baanlengte niet meer te vergroten. Dat gaan we dus sturen met het aantal loops. Op de banenkaart is dat met een mooi kaartje en omschrijving aangegeven. Op zaterdagmorgen bij de eerste, maar ook bij de tweede wedstrijd blijkt dat dit allemaal wat lastiger is als op het eerste gezicht wordt gedacht. Een aantal zeilers ziet op het startschip een geel bord met cijfer 3 (dit geeft het aantal loops aan wat gevaren moet gaan worden). De meest simpele redenering is dan als ik drie maal bij de boven- en onderboei ben geweest dan heb ik het aantal rondjes gevaren. Enfin, dat was dus echter niet het geval. Om de baan correct te varen moeten de boten bij het banenbord 3 totaal vier maal bij de boven- en onderboei ronden. Bij de eerste wedstrijd met baanbord 2 gaat dit in eerste instantie al bij twee boten fout en bij de tweede wedstrijd is de chaos helemaal compleet.

Zaterdag wordt hier dan ook een protest over gevoerd, maar omdat dit een protest is waarbij alle boten uit die poule bij betrokken zijn, kan het protest pas zondagmorgen plaats vinden. Jos, mijn broer heeft dit soort situaties wel vaker meegemaakt bij de wedstrijden op het Snekermeer en weet dus goed hoe hij dit protest moet behandelen. Resultaat van dit alles is dat er vier boten als gefinisht worden genoteerd en de rest een DSQ krijgt. Daar zijn de meningen daarna wel verdeeld over.

Na de verwerking van dit protest kan in de indeling in GOLD en SILVERFLEET maken en met een klein uitstel kunnen we om 10 uur de oranje vlag hijsen. 10 minuten later starten we de goldfleet. De wind is op zondagmorgen uit een iets gunstiger richting en dus kunnen we nu de baan wat langer maken en ook de inner- en outerloop wat verder uit elkaar trekken. Na de perikelen van zaterdag besluiten we bij de onderboei zelf ook te gaan turfen wie er hoeveel keer lang komt varen. Nu gaat alles uitmuntend en op één boot na, die besluit boei 7 maar over te slaan gaat alles OK.

De vijfde start volgt en met heerlijk weer op zondag (zaterdag was er veel bewolking en daardoor nog redelijk koud op het dek van het startschip) kunnen we de wedstrijd weer prima volgen.

We vertrekken richting “De Drie Zwaantjes” maar moeten nog even wachten met de verwerking van de uitslagen. Er is schade gevaren en het protestcomité wordt weer opgetrommeld om nog twee protesten te behandelen. Daarna kan ik de uitslagen verwerken.

Bij de prijsuitreiking blijkt er een formulefout in mijn Excel sheet te zijn geslopen, maar sportief als ze zijn geeft Midden Nederland de 3e prijs Silverfleet medailles aan de juiste winnaars “Vinea”

De overige prijzen worden uitgereikt en voor het eerst in 24 jaar wint Pean A de Nederlandse Zeilschool Kampioenschappen. Dat is wel een hartelijke felicitatie waard.

Jan Spijkerman vanaf het startschip.

6 september 2017

Verslag open zeilwedstrijden Langweer 2 en 3 september 2017-09-05.

Dit jaar een nieuw record. Door het samenvallen van het Langweerder Weekend met het Nederlands Kampioenschap 12 Voets Jollen en het Nederlands Kampioenschap Pampus klasse hebben we dit jaar maar 47 deelnemende boten met in het totaal 6 klassen.

De voorspellingen voor het weekend qua wind zijn ook niet al te rooskleurig. De wind zit naar verwachting op 1 á 2 Beaufort en dat is wel het uiterste minimum om te te kunnen starten.

Zaterdagmorgen als we het water op gaan moet eerst de uitstel er in. We kunnen de zeilers gelukkig aan de wal houden en tegen half twaalf is er net genoeg wind om te kunnen starten. We kunnen alle boten geheel volgens schema en zonder algemene of individuele terugroepen weg krijgen. Na deze eerste startserie gaan de zeilers naar de wal en in verband met de verlate start van de morgen stellen we de middagstart met een half uur uit. Om 14:30 uur beginnen we weer met de start van de BMers en de Bulthuisjollen (deze schepen vallen onder de term oud-zeilend-hout). Mooi om te zien dat er nog liefhebbers zijn die deze schepen in de vaart houden.

2017-langweerder-weekendDe flitsen A starten met een algemene terugroep en later nog met een individuele terugroep maar verder gaat alles weer volgens schema. Om 15:15 uur worden als laatste de Schakels gestart. Na het finishen en verwerken van de uitslagen keren we huiswaarts.

Zondagmorgen is het nog spannender als zaterdag, de voorspellingen zijn dat er nog minder wind zal staan en dus reken ik er op dat we de verjaardags-traktatie gezamenlijk met een bakje koffie op het startschip kunnen nuttigen. (Ondergetekende is n.l. jarig!) Tot ieders verrassing hebben we maar een kwartier tijd voor deze aangelegenheid omdat er genoeg wind is om te starten.

Om half tien beginnen we met de procedure en beginnen daarmee aan de derde wedstrijd. Het ene moment staat de windmeter op het startschip volledig stil en het andere moment gaat het schoepenrad toch weer langzaam in beweging. Al met al misschien 2-7 knopen wind gemiddeld!

Na ruim een uur varen besluit ik dat we gaan afkorten. Een heel rondje varen gaat niet lukken vandaag. De BMer 15 met Auke de Vries en Hylke Engelsma heeft zo’n enorme voorsprong op het veld dat we hen met ca. een uur varen finishen. Daarna duurt het nog wel 10-15 minuten voordat de volgende boot in het zicht komt.

De zondagmiddag wedstrijd loopt enigszins verrassend. De Flitsen A worden gestart maar direct daarna valt de wind weg en iedereen dobbert voor de startlijn in het rond. Dat kan zo niet en dus volgt het afbreeksein. We starten de Flitsen A opnieuw. Net voor het startsein draait de wind en in plaats van aan de wind starten de Flitsen ruime wind! Dat is niet normaal! Enfin, omdat de wind er volgens de golfjes op het water al weer aan zit te komen laat ik iedereen toch maar van start gaan.

Door het afbreeksein in de startcomputer de weg kwijt geraakt (ondergetekende, de programmeur van de startcomputer) had niet voorzien dat de computer hierdoor uit zijn programma zou lopen. Het gevolg is dat de Schakels vervolgens drie maal uitstel krijgen omdat het vier minutensein niet wordt gegeven.

Met excuses aan de zeilers gaan uiteindelijk de Schakels om 14:20 van start. De vierde wedstrijd wordt door iedereen uitgezeild het geen gezien de wind een wonder mag heten. (Later lees ik op internet dat de 12 Voets Jollen op de Goingarijpster Poelen op zondag helemaal niet hebben gevaren).

Na het verwerken van de uitslagen vertrekken we richting de Drie Zwaantjes voor de prijsuitreiking en komt er aan dit enerverende weekend weer een einde.

Met dank aan alle vrijwilligers en met speciale dank aan Marcel, onze havenmeester, die weer veel zaken fantastisch had voorbereid.

Jan Spijkerman, wedstrijdleider vanaf het startschip.

De uitslagen (tijdelijke vermelding)

16 juli 2017

Kort verslag ingelaste ALV van de KWVL, d.d. 12 mei 2017.

Het enige agendapunt betrof het plaatsen van zonnepanelen, waarvoor een bedrag nodig is, groter dan € 25.000-, en daarvoor dient de ALV toestemming te verlenen.

Dit bedraag kan opgebracht worden uit eigen middelen. Ongeveer 20 leden hadden de moeite genomen naar de loods op de jachthaven te komen, waaronder erelid Tineke vd Leij, speciaal welkom geheten.

Ereleden Reinhard Mulder en Jos Spijkerman hadden bericht van verhindering gestuurd, de Heer Mulder wel met de mededeling dat hij instemde met het voorstel.

Bij het bestuur moesten Jan Spijkerman en Pieter Buddingh’ verstek laten gaan. Eerst gaf penningmeester Sipke Brinksma een uitvoerig en degelijke toelichting op het voorstel, waarna havencommissaris Johan hengst nog enige technische details kon aanvullen.

Uit de vergadering kwamen enkele vragen, welke bevredigend konden worden beantwoord. Daarna ging de gehele vergadering akkoord met het bestuursvoorstel, zelfs met een applausje!

De voorzitter noemde vooral Sipke en Johan, die veel werk in dit voorstel hebben gestoken. Marcel werd weer bedankt voor de goede verzorging, waar wij, na sluiting van de vergadering , gezellig en ten volle van konden genieten.

Michiel Alma,

KWV Langweer

4 juni 2017

Voorjaars ALV van de KWV Langweer

Niet veel leden mochten wij verwelkomen bij de voorjaars ALV van de KWV Langweer. Met het bestuur kwamen we op 25 personen.

Een speciaal welkom, als altijd, voor onze ereleden Tineke vd Leij en Reinhard Mulder, erelid Jos Spijkerman had helaas moeten afzeggen. Vrijwel het gehele bestuur kon lof in ontvangst nemen.

Allereerst notulen en jaarverslag, geen opmerkingen, dank aan secretaris Esther vd Bunt.

Daarna de financien, met verslag van de kascommissie. Net als vorig jaar een uitgebreid verslag van de KC, alom waardering voor dit werkstuk. Dank aan Almar Siebenga, Evert Puijk en, voor het eerst, Tinco Detmar, die het stokje van Evert over neemt, en al meteen bij deze controle betrokken was.

Evert, te zijner tijd zullen we je graag in jouw aanwezigheid bedanken voor je jarenlange inzet voor de kascommissie.

De gehele kascommissie, dus inclusief Tinco, werd bedankt voor de wederom uitgebreide toelichting.

Op aanbeveling van de kascommissie en met dank en waardering voor penningmeester Sipke Brinksma, krijgt het bestuur décharge over het gevoerde financiële beleid gedurende het afgelopen kalenderjaar.

Penningmeester Sipke gaf nog een toelichting op de begroting, waarbij meteen Tinco opviel, met een gewaardeerd meedenken met al onze plannen, maar ook derzelver kosten.

Daarna kon Jan Spijkerman een overzicht geven van de wedstrijden gedurende het afgelopen seizoen, en de vele wedstrijden, (8 a 10), die voor 2017 gepland staan.

Ook voor hem en zijn team, applaus.

Vincent Veeger kon een toelichting geven op het jeugdzeilen, ook voor hem en zijn team, applaus .

Daarna was het woord aan de havencommissie, Johan Hansen en Johan Hengst. Net deze avond waren cijfers beschikbaar over mogelijke kosten van het plaatsen van zonnepanelen op het dak van onze loods Aangezien het om meer dan € 25.000 gaat, het maximum waarover het bestuur zelfstandig kan beslissen, is een tweede offerte nodig, welke is aangevraagd.

Verder gaf Johan Hengst toelichting op een aantal actuele zaken, de baggerproblematiek, de walkanten in onze haven en de werkzaamheden die wij het komen de jaar plannen.

Alom waardering voor het werk van de havencommissie, maar daar werd havenmeester Marcel natuurlijk stevig bij betrokken en met waardering genoemd.

Edoch: van wege de zonnepanelen, en de benodigde investering, zal een extra ledenvergadering nodig zijn. Zodra wij voldoende gegevens ter beschikking hebben, zullen wij een aankondiging sturen. Het spijt ons dat dit wellicht midden in de zomer zal moeten gebeuren!

met watersportgroet,

Michiel Alma, vz. KWV Langweer.

29 mei 2017

Nederlands Kampioenschap Sprint in de Valkenklasse

Wedstrijdverslag Nederlands Kampioenschap Sprint in de Valkenklasse 2017

Het meer wat door de Gebroeders van der Lee keurig vrij gemaakt van baggerbakken en het uitgangspunt was dat er zonder problemen kon worden gezeild in het gedeelte van het meer oostelijk van de Scharsterrijn.

Het donker blauwe gedeelte van het meer was nog niet op een diepte van 2.30 maar hier is Van der Lee nog bezig met zijn werkzaamheden, echter de diepte aldaar was minimaal de oude diepte van het meer en dus geen probleem met een Valk -heeft een diepgang van 80 cm- om te varen.

Wij zochten zaterdagmorgen een plekje op het meer en kregen al voor de wedstrijd signalen dat er minimaal twee valken fors aan de grond waren gelopen. De fokkenist die in de trapeze hing werd “gelanceerd” richting de voorstag, dus dit was ook niet een kleine richel.

Na deze constatering hebben wij noodgedwongen -om geen verder risico te lopen- het hele veld moeten verplaatsen naar een voor ons ongunstigere locatie meer naar het oosten.

Het gevolg van deze move was dat bij de eerste wedstrijd de targettime van 15 minuten bij lange na niet werd gehaald. De eerste valken schoven al na 7 á 8 minuten over de finish.

Na deze constatering besloten we het ruimewindse rak van boei 1 naar 2 aan te passen en de Valken boven de ondiepe plekken langs voorbij deze locatie weer naar beneden te laten varen.

Hiermee wordt de targettime weer een beetje verlengd al blijft het lastig om met de baan over de korte zijde van het meer de gewenste targettime te halen.

Zondagmiddag om 12:30 kwamen wij terecht aan de oostzijde van de put van Krul. Bij Hette brak zijn roerborgpen, dus zijn houten roer wat misschien 70 cm diepgang heeft is daar op een obstakel geknald en omhoog gekomen. Na een korte noodreparatie achter het startschip konden we beginnen met de 10e wedstrijd van het weekend.

Dit blijkt nog knap lastig te zijn, vlak voor de start gaat de wind 30-40 graden om en de rattestaart moet er in. Ik besluit even te wachten wat de wind gaat doen. Iedere keer als er een donkere wolk verschijnt, trekt de wind om. De keuze om te wachten of om de hele baan te gaan aanpassen blijft een lastige keuze. Soms heb je alles verplaatst en gaat daarna de wind weer terug!

Enfin, uiteindelijk lukt het om na ca. een half uur vertraging te starten. We constateren 4x een OCS en één van de valken keert terug om zijn fout te herstellen. De anderen varen door. De meeste starts gaan uitstekend, alleen op zaterdag komt twee maal de U vlag tevoorschijn.

Verder kunnen we met de P vlag vrijwel alle wedstrijden gestart krijgen. De meningen om nog wel met de P of direct met de U vlag te starten zijn wat dat betreft nog niet éénduidig. Zondag tegen half drie finishen we de laatste valk van de 12e wedstrijd van het weekend en

Iedereen vertrekt richting de haven waar Marcel al weer paraat staat om de meeste valken uit het water te tillen.

Iets over vieren beginnen we met de prijsuitreiking met op de 1e plaats Hette van der Zwaag en Johan Weissenbach, 2e plaats Menno Huisman en Marcel van der Kooi, 3e plaats Freak Zandstra en Runo Jansen.

Al met al weer een prachtig weekend met een mooie wind en zonnig weer.

Jan Spijkerman vanaf het startschip

8 mei 2017

Aanvullend agendapunt

Er zit een omissie in de agenda voor de ALV van onze KWV Langweer, het bestuur heeft een aanvullend agendapunt:

6b: benoeming nieuw lid kascommissie.

Vele jaren hebben onze leden Puijk en Almar Siebenga de kascontrole gedaan. Zij zelf geven al enige tijd aan dat dit geen gezonde situatie is.

Het bestuur is daarom blij, dat Tinco Detmar tot de KC wil toe treden. Hij gaat Almar Siebenga vervangen, Eef is bereid nog één jaar aan te blijven, het bestuur hoopt volgend jaar ook voor hem vervanging te hebben gevonden.

5 maart 2017

Aankondiging Alg. Ledenvergadering KWV Langweer

12 mei 2017

Hoekstien 20.00 uur

Geachte Leden,

Op boven genoemde datum komen we weer bij elkaar voor de voorjaars ledenvergadering van onze KWV Langweer. Wij hopen op een goede opkomst. Zoals gewoonlijk komen aan de orde de jaarrekening 2016, het jaarverslag en dit jaar wordt U voorgesteld in te stemmen met de benoeming van een nieuw lid kascommissie. Van harte welkom,

groet,

Michiel Alma,

voorzitter KWVL

19 november 2016

KNWV – ALV, 19/11, Hoevelaken.

Het KNWV bevindt zich, bestuurlijk gesproken, in rustig vaarwater. Ongeveer 50 aanwezigen, die weer een filmpje kregen over de vele activiteiten die het Verbond onderneemt, met name en vooral om de jeugd bij het zeilen te betrekken.

Daarnaast hoefde de contributie niet omhoog, dat op zich al gaf veel rust. Een soepele vergadering.

Uw voorzitter heeft onze problemen met de ledenadministratie aangekaart, dat onderwerp gaat verder.

18 november 2016

Vrijwilligersavond 18 november 2016

Een geslaagde avond, met ongeveer 30 vrijwilligers. De 3 Zwaantjes, Dennis en zijn mannen/vrouwen, hadden gezorgd voor een prima rijstmaaltijd, de voorzitter hield een inleidend praatje en de leden hielden zich

onderling geniegelijk bezig. Een ontspannen avond.

2 november 2016

ALV-KWV Langweer op 2 november 2016

Ongeveer 40 leden waren aanwezig op deze woensdagavond, een experiment, om de ALV op een door de weekse dag te houden. Het bestuur blijft zich over de gewenste vorm beraden. Voor het overige is vermeldenswaard dat onze aannemer van de hal het bestuur een clubdas aanbood, welke in grote dank door de voorzitter werd aanvaard. De das ziet er prima uit.

Daarna kon de penningmeester de begroting toelichten, hetgeen hem alleen maar applaus opleverde, terwijl de contributie niet verhoogd hoefde te worden. Begroting goed gekeurd. Onze secretaris kreeg lof voor het vele werk door haar verzet, zij heeft, gezien de (mannen- ) das, recht op een maritieme shawl/sjaal.

31 oktober 2016

Hein Ruyten Trofee 2016

Zoals bij elke zeilwedstrijd gaat het meestal over het weer en in het bijzonder over de wind.  Zaterdag was er een mooi windje en konden we 5 korte wedstrijden van elk ongeveer een half uur starten.

Zondag een heel ander verhaal, Grauw weer, miezerregen en minimaal wind uit uiteenlopende richtingen. Vier keer de complete baan aangepast en als we er weer klaar voor waren kakte de wind weer in.

2016-ynglingUiteindelijk zondag om 12:30 uur besloten dat het er niet in zat en N boven A gehesen (geen wedstrijden meer vandaag). Met een deelnemersveld van 37 Ynglings toch een spannende strijd. In de kopgroep waren de winnaars bij elke wedstrijd weer anderen.

Zaterdag na de wedstrijden voor de deelnemers een steigerborrel met hapjes (wij moesten helaas echter de uitslagen verwerken en misten daardoor dit samenzijn!). Enfin, in de Drie Zwaantjes was het nadien gezellig toeven en de barbecue smaakte uitstekend.

Dit was voor de KWV Langweer de laatste wedstrijd van het seizoen. Veel dank aan alle vrijwilligers die onmisbaar zijn voor de vereniging.

Jan Spijkerman vanaf het start/finishschip.

28 oktober 2016

Stukken voor de ALV

Tot grote spijt van het bestuur is het door omstandigheden niet mogelijk geweest de stukken voor de ALV van 2 november een behoorlijke tijd van tevoren toe te sturen.

U krijgt ze nu morgen, vrijdag, dus in ieder geval voor het weekeinde, in de brievenbus.

Nogmaals onze excuses, we blijven streven naar verbetering in deze,

Michiel Alma

voorzitter KWV Langweer

12 oktober 2016

De Nederlandse Zeilschool Kampioenschappen 2016

De wind, hoe komt het met de wind, weinig of geen wind, de diverse weer app’s raadplegen en dan nog steeds geen enkele zekerheid wat het nu gaat worden.

Enfin, vrijdag gaat het beginnen. Met de nodige voorbereidingen en het maken van het programmaboekje met daarin de wedstrijdbepalingen en nieuwe banen / vlaggenkaarten vertrek ik richting De Drie Zwaantjes. Tegen negen uur komen de diverse zeilscholen binnen en om half tien beginnen we met het verstrekken van de benodigde spullen, vlaggen, banenkaart, bootnummers, programmaboekje en dergelijke.

Buiten ons zicht gaan de zeilscholen naar de haven op zoek naar hun polyvalk om deze wedstrijdklaar te maken. Er wordt flink geschrobd en geboend om de onderkant van de boot toch vooral maar lekker glad en schoon te krijgen.

Mooi is dat er dit jaar zeilscholen bij zijn die nog niet eerder aan de N.Z.K. hebben deelgenomen.

Zaterdagmorgen verzamelen we ons in de verenigingshaven en maken het startschip klaar voor gebruik. Wij vertrekken richting palaver en het startschip zoekt een plekje op het meer.

5 minuten later als gepland valt het eerste startschot en met een pauze van 5 minuten vertrekt ook daarna de tweede groep. Ruim een uur later beginnen we met finishen. Als er 10 valken zijn gefinisht laat de wind het helemaal afweten. Nog 54 valken dobberen stuurloos op de spiegelgladde Langweerder Wielen. We besluiten de wedstrijd af te breken, hoe sneu ook voor de gefinishte boten maar dat is richting de anderen wel zo eerlijk. Helaas gebruik ik de verkeerde vlag N boven A en dat geeft aan dat er vandaag verder geen wedstrijden meer zullen worden gezeild!

Dat was echter niet de bedoeling en we varen met de speedboot bij iedereen langs om aan te geven dat we toch wel voornemens zijn om vandaag nog verder te zeilen.

Het lukt zaterdag uiteindelijk om drie uur, na lang wachten op wind, om weer opnieuw te beginnen met de wedstrijden. De tweede startserie volgt om kwart over vier en met het vooruitzicht dat er zondag waarschijnlijk weinig tot geen wind te verwachten is besluiten we om ook nog een derde wedstrijd te varen. Deze 3e race start om 17:40 uur. De Drie Zwaantjes wordt ingeseind dat het eten met een uur moet worden uitgesteld en tegen 19:00 uur zijn we klaar voor vandaag. Dat is maar goed ook, het begint in deze tijd van het jaar al weer behoorlijk vroeg donker te worden.

Ik kruip achter de laptop om de punten te verwerken en om de gold- en silverfleet te bepalen. Tussen de bedrijven door krijgen we een meer dan heerlijke maaltijd voorgeschoteld die door velen met complimenten richting de kok wordt opgepeuzeld. Ik vertrek huiswaarts maar de zeilinstructeurs / instructrices gaan er nog een gezellige avond van maken. Zondagmorgen hoor ik dat de festiviteiten tot een uurtje of half vijf zijn doorgegaan.

Zondagmorgen waait het van geen meter, je kunt je haren wel kammen in de spiegeling van het meer! Iedereen blijft aan de kant en we wachten op wind. Zoals voorspeld begint het tegen 12 uur iets te waaien. Nadat we dit een kwartiertje hebben aangezien waarschuwen we de zeilers dat we toch nog gaan varen. We starten de eerste groep om13:25 uur maar moeten vervolgens 6 minuten later de wedstrijd al weer afbreken omdat de wind volledig aan het draaien is. De bovenboei is opeens bezeild.

Alle boeien gaan weer uit het water en het startschip vertrekt naar een ander plekje. De boeien worden weer op hun nieuwe plek gepositioneerd en 13:55 gaat de goldfleet van start. Het wordt nog wel erg spannend. Als er bij deze groep een algemene terugroep noodzakelijk zou zijn geweest dan hadden we een groot probleem gekregen!

In de wedstrijdbepalingen was aangegeven dan er zondag na 14:00 uur geen waarschuwingssein meer mocht worden gegeven. Het waarschuwingssein van de silverfleet klonk om 14:00 uur en dus kon er gelukkig nog net geoorloofd gestart worden. Dat was wel heel erg spannend en op de valreep.

Zoals we deze twee dagen wel gewend waren geworden liet de wind het ook deze laatste wedstrijd weer bijna afweten. De wind draaide 180 graden en de benedenboei werd opeens een bovenboei. Gelukkig hadden we net besloten om de wedstrijd dan maar in vredesnaam te gaan afkorten. De goldfleet finishte in de outerloop baan en de silverfleet bij de innerloop baan. Op twee boten na lukte het om binnen de tijdslimiet van 20 minuten alle boten over de lijn te krijgen. Door al deze toestanden konden we pas tegen half vier gaan lunchen!

Na het nodige rekenwerk en het opruimen van de spullen konden we tegen half zes beginnen aan de prijsuitreiking. Al met al een zeer enerverend weekend met blije zeilscholen die voor de 23e keer in Langweer streden om de overwinning.

Alle vrijwilligers en mensen van De Drie Zwaantjes, bedankt voor dit mooie weekend.

Jos & Jan Spijkerman vanaf het startschip

12 oktober 2016

Enige mededelingen van de voorzitter

ALV: de Algemene Ledenvergadering Vergadering vindt plaats op Woensdag 2 november, 20.00 uur, Hoekstien, Langweer.

Vrijwilligers-avond: 18 november, 18.00 uur, 3 Zwaantjes, Langweer

Jan Spijkerman heeft de laatste, benodigde, papieren ontvangen om thans officieel als wedstrijdleider te mogen fungeren . Het Bestuur is daar zeer blij mee, en Jan is hartelijk gefeliciteerd.

Marissa IJben (12 ), de dochter van ons oud-bestuurslid en lid KWVL, Jan IJben, heeft in Crotone, Z-Italie, deel mogen nemen aan de Europese kampioenschappen Optimist. Een hele eer, ze werd uiteindelijk 38e. Bij de Sneekweek eindigde ze als eerste. Marissa is ooit met zeilen begonnen bij de KWVL.

Timo Engelsma  is bij het Langweerder Weekeinde als eerste geëindigd bij de Flits A, Ite Klimp werd eerste in de Flits B.

29 augustus 2016

Open zeilwedstrijden Langweer 2016

Met 89 inschrijvingen beginnen zaterdagmorgen om halfelf voor de 158e keer de open zeilwedstrijden van Langweer. Het is prachtig weer met een mooie wind 3 a 4 Beaufort.

2016-langweerder-weekendDe aannemer van de baggerwerkzaamheden op De Langweerder Wielen heeft keurig ruimte vrij gemaakt door de baggerschepen en leidingen achter de verboden in de varen tonnen te leggen.

Zondagmorgen is het allemaal even wat anders, de dag begint om halftien met dreigend onweer. Er wordt besloten de zeilers maar aan de kant te houden en dat lukt. Een enorme regenbui trekt over het meer en iedereen zoek een droog heenkomen. Na beraadslaging van diverse weers-apps komen we tot de conclusie dat en nog meer onheil in aantocht is en besluiten in elk geval te wachten tot halfeen met het starten van de kleine BM-ers.

Dat pakt allemaal wonderbaarlijk goed uit, tegen twaalf uur begin de wind terug te komen en naarmate de middag vordert steeds meer toe te nemen. Tegen het eind van de wedstrijd waait het windkracht 5. De derde wedstrijd van het weekend wordt dan toch nog een mooie strijd.

Net na vijf uur begint de prijsuitreiking in De Drie Zwaantjes, de kroeg waar het volgens de overlevering 157 jaar geleden allemaal is begonnen.

Jan Spijkerman

Wedstrijdleider

KWV Langweer

21 juli 2016

NK Flits 2016

Nadat de Flitsen in 2011 ook al eens een Nederlands Kampioenschap in Langweer hebben gezeild was het dit jaar opnieuw zo ver. In het najaar van 2015 worden wij benaderd met de vraag of er bij de KWV Langweer een mogelijkheid bestaat om op 16, 17 en 18 juli opnieuw het NK Flits te organiseren.

2016-nk-flitsIn verband met de baggerwerkzaamheden op de Langweerder Wielen gaan we eerst uitzoeken welke hinder we van deze werkzaamheden zouden kunnen verwachten. Na wat aanpassingen van de betonning op het meer en goed overleg met de uitvoerende partij is het gelukkig geen probleem om het meer grotendeels te kunnen gebruiken.

De eerste maanden van het jaar worden gebruikt om de aankondiging en de wedstrijdbepalingen gestalte te geven. Goedkeuring voor het NK wordt aangevraagd bij het Watersportverbond en aansluitend ook verkregen. De Drie Zwaantjes wordt door de Flitsclub benaderd omdat zij graag op zondagavond willen barbecueën met de ouders en deelnemers.

De week voor het evenement worden de weersvoorspellingen door mij goed in de gaten gehouden. Merkwaardig dat de ene zender windkracht 3 Bft en de ander 5 Bft voorspelt.

Enfin, het komt toch altijd zoals het komt en zaterdagmorgen als we na het palaver met de vrijwilligers en aansluitend het palaver met de zeilers het meer op gaan staat er een mooie wind uit het westen. Dat is voor de Langweerder Wielen de meest perfecte wind omdat er zo een mooi lang kruisrak kan worden uitgezet. Ook de lengte van de startlijn (bij 50 flitsen tussen de 250 en 300 meter) kan bij deze wind met wat passen en meten precies worden gehaald.

De eerste start om 12:00 uur gaat nog niet helemaal goed, teveel Flitsen over de lijn bij het pin-end en dus wordt het een algemene terugroep. Vrijdagavond voor het weekend heb ik de wedstrijdbepalingen nog maar eens kritisch doorgenomen en daarbij kwam ik er achter dat de U-vlag niet in de bepalingen stond. Dat was niet heel handig en dus een mededeling hierover gemaakt. Jammer, maar dat hield wel in dat deze mededeling zaterdagmorgen vóór 09:00 uur op het mededelingenbord moest worden opgehangen en derhalve ondergetekende toch nog weer eerder als gepland zijn bed uit moest. Ook moet er bij een mededeling een vlag worden opgehangen en dus eerst op zaterdagmorgen naar de haven om de L-vlag op te halen.

Na de eerste start was het maar wat fijn dat ik dit alles toch nog maar voor elkaar had gemaakt. De herstart werd al meteen een start met de U-vlag die in de bepalingen als volgt wordt gedefinieerd :

Wanneer vlag U als voorbereidingssein is getoond, mag geen deel van de romp, bemanning of uitrusting van een boot zich bevinden in de driehoek die gevormd wordt door de uiteinden van de startlijn en het eerste merkteken, gedurende de laatste minuut voor zijn startsein.

Wanneer een boot deze regel overtreedt en is geïdentificeerd, moet hij uitgesloten worden zonder verhoor, maar niet als de wedstrijd opnieuw wordt gestart of overgezeild.

Dit wijzigt regel 26 RvW, wedstrijden starten, en A5. Wanneer vlag U als voor bereidingssein wordt gebruikt is regel 29.1 RvW, individuele terugroep, niet van toepassing. De score afkorting voor een vlag U straf is UFD. Dit wijzigt regel A11 RvW scoringafkortingen.

Het gebruik van de U-vlag heeft meestal een zeer afstotende werking op de lijn die dan ook heel ruim wordt gemeden door de zeilers.

De aansluitende tweede start om 13:10 uur eindigt met een individuele terugroep. De derde wedstrijd om 16:00 uur met de P-vlag (na de pauze) gaat perfect. Een schone start. De laatste wedstrijd van zaterdag kunnen we om 17:00 starten, helaas weer met een algemene terugroep.

Op zondag en maandag blijven we starten met de normale P-vlag en ik vind dat de Flitszeilers er gedurende het hele weekend gemiddeld prachtige starts van maken. Mooi en scherp achter de lijn. Wat dat betreft nog wel iets om trots op te zijn. In het verleden stonden de Flitsen bij mij wel bekend om hun zogenaamde dip-starts. Dat wil zeggen dat men in de laatste minuut voor de start boven de startlijn vaart en net voor het startsignaal snel achter de lijn dipt om vervolgens zo snel als mogelijk aan de wedstrijd te beginnen.

Zaterdag goed weer om de zeilen met wat minder zon als voorspelt. Zondag en maandag ook weer goede wind uit de juiste richting en met volop zon. Een fantastisch weekend met een heleboel blije kinderen en ouders en wedstrijdcomitéleden.

Zondag een heerlijke barbecue en een twee-mans-bandjen die bij mij in elk geval er voor zorgde dat ik niet weg kon komen door de mooie bekende en opzwepende nummers. De sfeer zat er al na een paar nummers goed in.

Zondag, na nog drie wedstrijden volgt om 15:00 uur de prijsuitreiking. De plaatselijke favoriet weet met als resultaat een 1, 5, 3, 1, 1, 1, 4, 2, 1, 2 en een 8 de overwinning overtuigend te behalen. Gefeliciteerd Timo Engelsma en Coen Bijlsma met dit prachtige resultaat.

Terug kijkend op een prachtig lang weekend dank ik alle vrijwilligers en betrokkenen.

Jan Spijkerman vanaf het startschip.

26 mei 2016

Nederlandse Sprintkampioenschappen Valkenklasse

Als ik het nu nazoek dan zijn we al op 22 december 2015 begonnen met de voorbereidingen voor het kampioenschap. Hette en Piet van der Zwaag en ondergetekende zijn toen bij elkaar gekomen om de Notice Of Race (NOR) en de Saling Instructions (SI) voor te bespreken. Voordat alles op papier staat, daar gaat wel enige tijd en het nodige overleg overheen.

Het Watersport Verbond wil graag vóór 1 februari weten welke Nederlandse Kampioenschappen op de kalender komen en de NOR moet minimaal 8 weken voor het evenement en de wedstrijdbepalingen minimaal 6 weken voor het evenement ter goedkeuring worden opgestuurd naar het Watersportverbond. Er volgen dan eventueel nog wat verbeteringen en dan kunnen de NOR (aankondiging) en SI (wedstrijdbepalingen) worden vrijgegeven.

In verband met de baggerwerkzaamheden op de Langweerder Wielen ben ik in maart al aangeschoven bij het overleg met de aannemer van deze werkzaamheden. Omdat dingen niet gingen zoals we met elkaar afspraken heeft het in orde krijgen van mijn wensen ook nogal wat tijd en inspanning en gekost.

Gelukkig waren de hoofdlijnen van mijn wensen op ons Valkenweekend eindelijk voor elkaar en konden we beschikken over het grootste gedeelte van het meer. Ruim een week voor het weekend van 21 en 22 mei geeft Windguru windkracht 6 á 7 aan! Dat is niet echt wenselijk, boven 25 knopen wind (± windkracht 6) wordt er niet gezeild. Gelukkig wordt het allemaal wat beter naarmate het weekend dichterbij komt. Uiteindelijk wordt er windkracht 4 met vlagen 5 voorspelt. Daar is prima mee te zeilen.

Zaterdagmorgen verzamelen we ons om 08:30 uur in de nieuwe botenloods van de KWV Langweer. Het is voor mezelf wel spannend omdat ik in opleiding ben voor erkend wedstrijdleider. In 2015 heb ik hiervoor al de GWO cursus (Gevorderde Wedstrijdorganisatie)

met goed gevolg doorlopen maar daarmee mag je nog niet zelfstandig bijvoorbeeld een Nederlands Kampioenschap organiseren. Daar is nog meer voor nodig en dus is Beer van Arem vandaag ook van de partij om mij te beoordelen en tevens in te grijpen mocht dat nodig zijn.

Na het palaver voor de vrijwilligers vertrekken we richting de boeienloods van de KWVL en zorgen ervoor dat alle benodigde spullen aan boord van het wedstrijdschip komen. Ook de boeien en overige toebehoren gaan naar de boeienboot, de rescueboot en de volgboot.

Half tien is er palaver voor de zeilers en ik geeft daarbij uitleg over de situatie op de Langweerder Wielen met betrekking tot de baggerwerkzaamheden. Iedereen heeft goed geluisterd want later –op het meer- wordt er nagenoeg niet in het verboden gebied gevaren.

Wel komt er natuurlijk weer een provincie en/of politieboot controleren of we wel de juiste papieren hebben en dat de piloot van de speedboot wel beschikt over een vaarbewijs en of hij wel het dodemanskoordje om heeft. Gelukkig gaat dat allemaal goed en kunnen we een plekje op het meer gaan zoeken. Na drie keer verkassen liggen we uiteindelijk toch op een mooi plek en kunnen de startlijn ook bij eventuele winddraaiingen nog vrij van de vaargeul aanpassen.

We hebben een streeftijd van 15 minuten voor de wedstrijden en het lukt aardig goed om de eerste wedstrijd in de buurt van de streeftijd te varen. Dat is altijd wel spannend, zeker als de wind niet erg constant is. Enfin ook de twee volgende wedstrijden verlopen voorspoedig.

Uitstel en algemene terugroepen buiten beschouwing gelaten weliswaar. Ook de wedstrijden na de middag gaan vlotjes en tegen vier uur zijn de zes wedstrijden van zaterdag afgerond.

Ik verwerk de uitslagen en daarna gaan we bij “De Drie Zwaantjes” gezellig met elkaar barbecueën. Het is prachtig weer en in tegenstelling tot de voorspellingen ook nog droog en warm geworden. Een heerlijke zomeravond. Tijden dit samenzijn wordt de Ed Hoppe prijs uitgereikt aan Reinard Mulder die bij elke Valkenweekend samen met zijn vrouw bijdraagt aan een prachtig en historisch weekend. De Ed Hoppe prijs wordt jaarlijks uitgereikt aan personen die zich op een bijzondere manier hebben ingezet voor de Valkenklasse. De Ed Hoppe prijs is ingesteld in 1971.

De wedstrijden van zondag is een geheel ander verhaal. Tijdens de dag draait de wind uiteindelijk wel 180 graden. Als we willen starten moeten we uitstellen omdat de wind in de laatste minuut voor de start 45 graden draait ten opzichte van de startlijn. We verkassen het startschip en alle boven- en onderboeien regelmatig gedurende de dag. De boeienboot doet de bovenboeien en de rescue doet de startlijn en de gate. Dat gaat allemaal zeer voorspoedig en als we dat weer klaar zijn voor de volgende start draait de wind weer. Grrrrrrrrr………..

Even na twaalf uur zijn de wedstrijden 7, 8 en 9 gevaren. Dat is 2½ uur voor drie wedstrijden van elk ongeveer een kwartier! Daardoor komen we wat in de knoei met de middagpauze. Dan toch maar even uitstel zodat de zeilers nog wel even naar de kant kunnen. Om één uur gaan we weer starten, althans dat was de bedoeling. De valken verlaten de haven en sukkelen bijna zonder wind richting het startschip. De molens rond het meer komen tot stilstand en op het startschip proberen we Piet Paulusma te verbeteren door te proberen te voorspellen of er nog wind zal gaan komen. Ik denk dat er geen wedstrijden meer inzitten maar Beer van Arem besluit om het toch nog maar even aan te zien. Windguru en ook andere sites worden geraadpleegd maar daar wordt ook nog niet echt wind voorspeld.

Tot ieders grote verrassing komt er drie kwartier wachten toch nog wind opzetten. Om 14:00 uur kunnen we weer los en varen de boten wedstrijd 10. Aansluitend kunnen ook nog de overige twee wedstrijden gevaren worden zodat we de 12 geprogrammeerde wedstrijden voor het weekend gewoon kunnen uitvaren. Nou ja gewoon, bij de laatste wedstrijd waait het zo hard dat de eerste valk (de 753 van Hette en Folkert) met 12 minuten en 17 seconden over de finishlijn stuift.

Hij is dan winnaar van het Nederlands Kampioenschap Sprintwedstrijden in de Valkenklasse en al op het water geven we hem ook vanaf het startschip een heel lang geluidssignaal.

Jan Spijkerman vanaf het startschip.

10 mei 2016

Jeugdzeilcursus 2016

Maandag 9 mei zijn we weer van start gegaan met de jeugdzeillessen.

Onze cursisten hadden er meteen hun handen vol aan om met de stevige wind de Optimisten en Splashes goed te varen. Voor ons instructeurs was dit meteen een mooie uitdaging. Wilt u meer weten over onze jeugdzeilcursus dan horen we dat graag.

U kunt daarvoor contact opnemen met Vincent Veeger via mail naar neliezdguej.[antispam].@kwvlangweer.nl.

Overigens zijn zowel de instructeurs als de KWVLangweer CWO erkend. We kijken uit naar de volgende.

21 april 2016

Skûtsjesilen Langwar 2016

Een dikke wind, dat is wat me op het palaver van zaterdagmorgen nog goed is bijgebleven.

Sieb Bandstra heeft ‘s morgens weer een prachtig peteer met als emotioneel moment het overlijden van Jildau Lageweg, dochter van Rene Lageweg die sponsor is van het Skûtsje Gerrit de Vries. We houden een minuut stilte en zullen straks op 10 minuten voor de start gaan “Nokken” Dat doen we anderhalf uur later nogmaals bij de B-poule.

Als we na het palaver het meer op gaan om een plekje te zoeken is het met de betonning van de baggerwerkzaamheden best wel lastig om de juiste positie voor het startschip te vinden.

Vrijdagmiddag als we toch maar even op het meer gaan kijken hoe de zaak er voor staat besluiten we al om niet met de normale 8 wedstrijdbanen te gaan varen, maar om in plaats daarvan met een

Olympische baan te gaan varen. Voor kinderen is dit de appelflap – frikandel baan. Eerst een driehoek om drie boeien en daarna op en neer naar de boven- en onderboei enzovoort. Om halftien waait het nog windkracht 6 met uitschieters richting windkracht 7 Bft. De uitstelvlag gaat er in en de Skûtsjes blijven op een enkeling na aan de kant. O.a. de Singelier maakt nog een slag maar vertrekt al spoedig weer richting de haven.

De familie Lageweg is inmiddels ook achter het startschip gaan liggen om het “Nokken” van dichtbij mee te kunnen maken. Dat is denk ik een ontzettend emotioneel moment voor de familie.

Het loopt allemaal anders omdat de wind maar niet wil afzwakken. De voorspellingen voor de rest van de dag zijn ook al niet veelbelovend en dus wordt er na overleg besloten de wedstrijden voor vandaag af te gelasten.

2016-skutsjesilenZondag gaan we met een mooie wind het meer op en zoeken een plekje. Om 10 voor halftien klinkt er een luid hoorn signaal over het hele meer en alle Skûtsjes laten hun gaffel een stuk zakken als laatste groet en eerbetoon aan Jildou Lageweg. Hier moet je wel even van slikken.

Een minuut later klinkt er weer een signaal en alle gaffels worden weer gehesen. Om half tien valt dan het eerste startschot (in ons geval geluidssignaal) en de A-poule begint met hun eerste wedstrijd.

Na ca. 50 minuten gaat Sieb beginnen met finishen bij de bovenboei en wij maken ons klaar voor de start van de B-poule die om 11 uur gaat beginnen. Dat lukt echter even niet, de uitstel komt er aan te pas en na wat aanpassingen van de baan kan ook de B-poule om kwart over elf van start.

Met een mooie wind zeilt deze groep ook een mooie wedstrijd en kan Sieb ze weer de bovenboei finishen. Hierna eten we met zijn allen aan boord van het startschip.

Er zijn echter een aantal protesten en dus moeten we deze eerst behandelen voordat ik de indeling in de kleine- en grote finale kan bekend maken. Nadat e.e.a. is afgehandeld beginnen we na de middag met de kleine finale. Op aanwijs van de Provincie zijn we na de middag met de baan naar een ander deel van het meer gegaan en het valt nog niet mee om de baan er weer naar tevredenheid in te krijgen. Enfin, om twee uur (met een half uur vertraging op de geplande tijd) gaat de kleine finale van start. Er staat een mooie wind en de strijd is spannend.

Met de laatste start van de dag – de grote finale- moeten we een individuele terugroep geven. Sietse Broersma is te vroeg en heeft dat zelf goed in de gaten er keert terug achter de startlijn. Ook een van de andere Skûtsjes keert terug om reglementair te starten. Door het gedrang bij de start was hij aan de verkeerde kant van de boei beland. Floriaan Zwart, Froukje Osinga en Jeroen de Vos wisselen tijdens de race regelmatig van positie en strijden voor de koppositie.

Tegen vier uur finishen we het laatste Skûtsje en gaan de uitslagen invoeren. Na verwerking van de protesten kan ik de uitslagen uitdraaien en met weer een mooi betoog van Sieb besluiten we het weekend met de prijsuitreiking. Iedereen bedankt voor weer een prachtig weekend en graag tot volgend jaar op 22 + 23 april 2017.

Jan Spijkerman vanaf “De Dikkop”

6 april 2016

Marrekrite

Mededeling, voor de leden:

Al vele jaren zijn op onze haven de jaarlijkse SKS–vlaggetjes te koop.

Thans hebben we, dankzij Marcel en erelid Reinhard Mulder, ook “”Marrekrite””-vlaggetjes te koop.

We liggen allemaal regelmatig aan een Marrekrite–ligplaats, en voor De Marrekrite is de opbrengst uit de verkoop van de vlaggetjes een belangrijke inkomstenpost.

Gaarne Uw aandacht,

groet, Michiel Alma

KWV Langweer

13 februari 2016

ALV 2016

Algemene Ledenvergadering KWV Langweer, 23 april 2016

Geacht Leden,

Op bovengenoemde datum vindt de voorjaars ALV van onze vereniging plaats. Naast de gebruikelijke punten, oa. de jaarrekening 2016, een speciale gebeurtenis, nl. na de sluiting.

Na de sluiting van de vergadering begeven wij ons naar de haven, waar om 16:00 uur de officiële opening c/q in gebruikstelling van de nieuwe loods zal plaats vinden. De opening zal geschieden door de bestuursleden Johan hengst en Sipke Brinksma, die bijzonder veel werk aan de tot standkoming van onze loods hebben gehad en besteed.

Zoals bekend is het vele werk van havenmeester Marcel al beloond tijdens de najaarsledenvergadering.

Wij hopen op een grote opkomst, drankjes en hapjes natuurlijk aanwezig.

EHBO !!

We hebben leden met een EHBO diploma nodig voor begeleiding bij onze wedstrijden. Het Rode Kruis “”Skarsterlan”” heeft ons tot nu toe vriendelijk en welwillend geholpen, maar, terecht en begrijpelijk, wel tegen een bepaalde prijs. Een paar leden met EHBO zouden de gehele vereniging al zeer kunnen helpen.

Gaarne opgeven bij één van de bestuursleden of bij Marcel Ferdinands.

Met watersportgroet, Michiel Alma

KWVL